Birçok kadın Apple Airtag’den şikayetçi oldu

Apple'ın geçen yıl piyasaya sürdüğü, madeni para boyutundaki AirTag kayıp eşyaların takip edilebilmesi için üretilmişti. Fakat bu küçük cihaz amacının dışında kullanılmaya başladı. ABD’de farklı eyaletlerde yaşayan 50 kadın, AirTag ile başkaları tarafından takip edildikleri şikayetiyle yetkililere başvurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.04.2022, 17:59 08.04.2022, 18:06
Birçok kadın Apple Airtag’den şikayetçi oldu

Apple, geçen sene içinde bluetooth anteni, hoparlör, ile pil bulunan kayıp eşyaların takibini sağlayan, madeni para kadar büyüklüğü olan AirTag cihazını piyasaya sürdü.

Anahtar, cüzdan, çanta ve arabaya yerleştirilebilen Airtag, herhangi bir çalıntı veya kayıp durumunda eşyaları takip etmek için tasarlanmıştı. Fakat bu küçük cihaz amacından çok farklı kullanıldı ve suç aleti oldu.

Engadget.com'un hazırladığı habere göre; polis kayırlarından edinilen bilgiler doğrultusunda bu cihazın kadınları taciz ve takip etmek için kullanıldığı anlaşıldı.

Arabaya gizlice yerleştirip takip ediyorlar

150 polis raporunda yer alan 50 vakada kadınlar, gittikleri yerlerde kendilerinin olamayan AirTag cihazıyla takip edildiklerini bunu da aldıkları bildirimden fark ettiklerini söylediler.

Kadınlardan 25'i, daha önce hayatında olan kişinin (eski kocaları, ortakları ve patronları) kadınları takip etmek için kullandıkları arabalarına AirTag cihazı yerleştirdiğinden şüphelendiklerini bildirdiler.

Daha çok eski sevgililer takip ediyor

Polislere bildirilen vakaların birçoğunda şüpheliler eski sevgililer çıkıyor. Örneğin polise başvuru yapan bir kadın, eski sevgilisinin, aracının lastiklerini kestiğini ve kadını takip etmek için arabaya AirTag yerleştirdiğini bildirdi.

Diğer bir polis raporundaki şikâyete göre, kadın arabasına birçok defa AirTag yerleştirildiğini, bunu yapan şahısın ise sabıka kaydı da olan eski sevgilisi olduğunu söyledi.

Bir başka polis raporundaki kadın ise evden her ayrıldığında arabasının içinde bip sesi duyduğunu bildirdi. Bunun üzerine bir süre sonra aracında bir AirTag cihazı bulan kadın, eski sevgilisinin onu aldatıp aldatmadığını öğrenmek için bu cihazı araca taktığını ve kendisine de bu şekilde itiraf ettiğini söyledi.

Sadece erkekler değil kadınlarda takip ediyor

Polise bildirilen 150 vakadan sadece biri eski bir kız arkadaşa ait. AirTag cihazıyla takip edildiğinde şüphelenen erkek de olay karşında polise başvuru yapmış.

Apple bu sorunun farkında

iPhone'lar yakında bulunan ve istenmeyen AirTag'leri otomatik olarak algılıyor olabilse de , Apple geçtiğimiz şubat ayında yaptığı açıklama ile bu sorunu kaldırmak için şirketin daha fazla çalışma yapacağını belirtti.

Apple bu senenin sonlarında, kullanıcıların bilinmeyen takip cihazlarını kolay bulmalarına ve önlemelerine yardımcı olabilmek için iPhone 11, 12 ile 13 ‘e AirTag hassas izleme özelliği de sunacak.

Ayrıca birisi kişiyi takip etmek için AirTag kullandığında, o kullanıcı iPhone tarafından net bir şekilde bilgilendirecek.

Google konu ile ilgili çalışmalar yapıyor

Apple, aralık ayında Android kullanıcılarını AirTag cihazı takipçilerinden koruyabilmek için kullanabilecekleri Tracker Detect uygulamasını hazırlamıştı. Google'ın da bu konu üzerinde durduğu ve çözümler üzerine çalıştığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)