Bilim insanları uyardı: Mars vebası ile yeni bir salgın yaşanabilir

NASA'nın geliştirdiği Perseverance (Azim) aracı kızıl gezegene inmesinin ardından bilim insanlarından yeni salgın uyarısı geldi! Perseverance’nin Mars’tan alındığı taş ve toprak örneklerinin Dünya’ya getirilmesinin yeni bir pandemi riski taşıyabileceği belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.05.2021, 17:00 03.05.2021, 15:42 Hanife
Bilim insanları uyardı: Mars vebası ile yeni bir salgın yaşanabilir

NASA tarafından geliştirilen Perseverance (Azim) aracı, 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılmış ve 7 ay sonra yani 18 Şubat 2021 gecesi kızıl gezegendeki Jezero Krateri'ne iniş yapmıştı.

Perseverance, Mars'taki jeolojik süreçleri, daha önce hayat olup olmadığını, yaşana bilirliği, biyolojik izleri araştıracak ve Dünya’ya götürmek üzere Mars yüzeyinden örnek toplayacak.

Mars’taki toprak ve kayalardan alınan örnekleri Dünya'ya getirmek ve incelemek için birlikte çalışan NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Perseverance gezgini tarafından toplanan örnekleri almak için 2026'da kızıl gezegene bir kara aracı fırlatmayı planlıyor.
Bundan dolayı, potansiyel olarak mikroorganizmaların yaşamış olabileceği var sayılan Mars örnekleri, önümüzdeki yıllarda Dünya'ya gelecek.



Bilim insanları temkinli

Bilim insanlarının en büyük hayallerinden biri, Mars'ın bozulmamış örneklerini Dünya'ya getirmek. Ancak, Uluslararası Mars Numune Dönüşüne Karşı Komite’de (ICAMSR) yer alan Dr. Gilbert Levin, bu konuda pek hevesli değil. Çünkü Mars’tan alınan örneklerin Dünya için oldukça büyük riskler taşıdığını düşünüyor.



Mars vebası riski var

NASA'nın 1975'ten 1983'e kadar süren Viking programında mühendis olarak çalışan Levin, Mars’ta yer alan mikroorganizmaların, Dünya’nın savunmasız olduğu yıkıcı bir Mars vebası salgınana yol açabileceğini iddia etti.

Levin, numunelerin güvenli kaplar içinde Dünya'ya getirilse bile, mikroorganizmalardan bir kısmının kabın açılacağı laboratuvardan kaçma ihtimali olduğunu belirterek durumun ne kadar riskli olduğunun altını çizdi.

Bir diğer açıklamada ICAMSR Direktörü Barry DiGregorio’dan geldi. DiGregorio, Mars’tan toplanan örnekleri Dünya'ya getirmenin riskli olduğunu bu nedenle örneklerin Ay yörüngesinde kurulması planlanan uzay istasyonunda incelenmesi gerektiğini söyledi.

Fakat, sadece Dünya üzerindeki laboratuvarlar Mars'ın tarihi ve jeolojisi hakkında inceleme yapmak ve gerekli tüm testleri yürütmek için yeterli donanıma sahip.
Bununla birlikte Avrupa Uzay Ajansı, Mars'tan toplanan örneklerin şu an için Dünya'ya getirmenin acil bir gereksinim olmadığını kaydetti.
 

Yorumlar (0)