Beyni 'aşırı sıcaktan' cama dönüşmüş!

İtalya'da milattan sonra 79 yılında patlayan Vezüv Yanardağı'nın lavları altında kalan bir kurbanın beyninin "aşırı sıcaktan cama dönüştüğü" tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.09.2020, 10:32 12.09.2020, 12:22
Beyni 'aşırı sıcaktan' cama dönüşmüş!

Federico II Napoli Üniversitesinde görev yapan adli antropolog doktor Pier Paola Petrone liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmanın sonuçları "New England Journal of Medicine" dergisinde paylaşıldı.

Çalışma esnasında Herculaneum kentinde yapılan kazılarda 1960'larda bulunan taşlaşmış kurbanın kafatasından "siyah camsı bir maddenin kalıntıları" çıkarıldı.

Bilim insanları, bu maddenin, kurbanın aşırı sıcakta yanan ve hızlıca soğuyan beyninin cama dönüşmüş hali olduğunu belirledi.

Petrone, "Çok eski zamanlardan bir beynin saklı kalması, son derece nadir rastlanan bir bulgu. Sıcakla sırlanmış antik insan beyni kalıntıları ilk kez keşfediliyor." dedi.

Uyuduğu tahta parçasının sıcaklığı 520 dereceye çıkmış

Olay sırasında 20'li yaşlarında olduğu tahmin edilen kurbanın üzeri lavlarla örtüldüğünde tahta bir yatakta yattığı, büyük ihtimalle hemen öldüğü belirtildi. Kurbanın, bedenine yakın tahta parçasının sıcaklığının 520 dereceye çıktığı kaydedildi.

Milattan sonra yaşanan felakette Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri lavlar altında kalmıştı.

Yorumlar (1)
Ahmet 4 yıl önce
Bu taşlaşmış millete pompei sapkınları deniliyor eş cinsellik zevk sefa artınca Allah azabı ile oldukları yerde ansızın oldukları gibi taşa çeviriyor

Allah bize şah damarımızdan daha yakındır o yüzden Allah'ın sevdiği iyi amelleri yapmaya yasakladığı kötü şeylerden de uzak durmaya özen göstermeliyiz