Astronotlar uzayda nasıl uyuyor?

Astronotların uzay mekiğinde seyahat esnasında uyku ihtiyaçlarını nasıl giderdiklerine ilişkin şaşırtıcı bir video paylaşıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.11.2019, 11:59
Astronotlar uzayda nasıl uyuyor?

Hiç aklınıza geldi mi? Astronotlar nasıl uyuyor? Eğer aklınıza geldiyse bile eminiz cevabının bu kadar korkutucu olduğunu düşünmemişsinizdir. Talk WiD Tech’in paylaşmış olduğu bir videoda, 5 astronotun bir uzay mekiği içerisinde nasıl uyuduğunu görüyoruz.

Videoyu izlediğimizde uzay mekiğinin içerisinde yolculuk yapan 5 astronotun farklı uyku pozisyonlarına dair fikir ediniyoruz. Fakat bu astronotlardan hiçbiri normal bir şekilde uyumuyor. Videoda görülen ilk iki astronot ayakta uyurcasına dik pozisyonda uyuyor. Dikkatlice incelendiğinde videonun başında görülen ilk astronotun beyaz bir torbada önü fermuarla kapatılmış bir şekilde uyuduğunu görüyoruz.

Video ilerledikçe diğer astronotların ise havada süzülürcesine bir pozisyonda yattıkları görülüyor. İki astronot da kolları havada bulunacak şekilde uyuyor olduklarından görüntü biraz korkutucu oluyor. Görülen iki astronotun altında ise başka bir astronotun uyuduğu görülüyor. Dilerseniz sizi görüntülerle baş başa bırakalım:

Astronauts sleeping on the Space Shuttle. Space has no "up" or "down," but it does have microgravity. As a result, astronauts are weightless and can sleep in any orientation. However, they have to attach themselves so they don't float around and bump into something. Space station crews usually sleep in sleeping bags located in small crew cabins. Each crew cabin is just big enough for one person. Generally, astronauts are scheduled for eight hours of sleep at the end of each mission day. Like on Earth, though, they may wake up in the middle of their sleep period to use the toilet, or stay up late and look out the window. Different things such as excitement or motion sickness can disrupt an astronaut's sleep pattern. During their sleep period, astronauts have reported having dreams and nightmares. Some have even reported snoring in space. . Follow @talkwidtech to learn new amazing stuff everyday. . More on @lookwidfun . #space #shuttle #astronaut #gravity #science #geek #physics #interesting #technology #talkwidtech #facts #nasa #engineering #chemistry #amazing

Talk WiD Tech (@talkwidtech)'in paylaştığı bir gönderi ()

Uzayda aşağı ya da yukarı diye bir tanımlama olmadığı için astronotların yatış şekilleri böyle farklılıklar içeriyor. Fakat yine de astronotlar sağa sola, bir yere çarpmamak adına kendilerini uyur haldeyken bir yere bağlıyorlar. Bilinenlere göre astronotların günlük olarak sekiz saatlik uyku hakkı bulunuyor. Bununla birlikte astronotlar da tıpkı dünyada uyurcasına kabuslar ve rüyalar görebiliyorlar.

Çok merak edilen konulardan bir tanesi de astronotların tuvalet gibi ihtiyaçlarını nasıl giderdikleri. Tabi ki de astronotların ihtiyaçlarını gidermeleri için özel alanlar bulunuyor. Bugün ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 6 astronot için 2 tuvalet bulunuyor.

Yorumlar (0)