Artık istenmeyen sesli aramalar ile ticari e- potaları takip edip, engelleyebileceğiz

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen iletilere yönelik oluşturduğu sisteme start verdi. Artık tüketiciler istenmeyen ticari SMS, e-posta ve sesli aramaları takibe alıp, engelleyebilecekler.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.01.2021, 17:36 09.01.2021, 15:25 Hanife
Artık istenmeyen sesli aramalar ile ticari e- potaları takip edip, engelleyebileceğiz

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile onaysız ticari elektronik mesajların tüketicilere iletilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması hedefleniyor.

İleti onayları tek bir noktadan görülebilecek

İYS, tüketicilere sağladığı kolaylıklardan biride, verilen tüm ticari elektronik mesaj onaylarını tek bir noktadan kontrol edip görebilecek hatta tüketiciler reddetme hakkını da kullanabilecek.

150 binin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara, bakanlık tarafından, mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre, 31 Aralık 2020'de sona erdi.

Onaylama süresi 16 Şubat 2021’e kadar 

Bugünden itibaren vatandaşlar, e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını 16 Şubat 2021'e kadar kontrol edip onay tercihlerini değiştirebilecek.



Kontroller Haziran ve Temmuz Arasında Yapılacak

Diğer yandan, 31 Mayıs 2021 tarihine kadar, ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri gerekiyor. Tüketicilerin söz konusu onaylarını kontrol edebileceği tarih ise 1 Haziran 2021 ile 16 Temmuz 2021 arası olarak belirlendi.
Verilen sürelerde vatandaşların ret hakkını kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacak.

Tercih değişikliğinde süre sınırı yok

Belirlenen süreler sadece mevcut onayların kontrolüne yönelik. Tüketiciler bu tarihlerden sonra da istedikleri zaman İYS üzerinden ticari elektronik mesaj tercihlerini değiştirebilecek.
 

Yorumlar (0)