Antarktika buzullarındaki kırılmalar görüntülendi!

Antarktika'da bulunan iki buzulun hızlı bir şekilde kırıldığına dair önemli görüntüler ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.10.2020, 15:45 02.10.2020, 17:30
Antarktika buzullarındaki kırılmalar görüntülendi!

Günümüzde etkisini gösteren küresel ısınma, en çok buzulları etkilemeye devam ediyor. 

ESA'ya (Avrupa Uzay Ajansı) ait uydudan alınan bilgiler, korkunç resmi ortaya çıkardı. 

Copernicus Sentinel-1 uydusundan alınan görüntüler, Antarktika'da bulunan iki buzulun çok daha hızlı bir şekilde kırıldığını gösterdi. Söz konusu iki buzulun, Norveç büyüklüğünde olduğu tespit edildi. 

Deniz seviyesi bir metre artabilir!

Bilim insanları, Thwaites ile Çam Adası buzullarının her an parçalanabileceğini ifade etti. 

Söz konusu iki buzul, Antarktika'nın en önemli buzulları olarak nitelendiriliyor. Thwaites ile Çam Adası buzullarının erimeleri, şimdiye dek görülen deniz seviyesi artışının yüzde 5'ine tekabül ediyor.

Diğer yandan, etraftaki suların ısınması sebebiyle Thwaites ile Çam Adası buzullarının tamamen ortadan kalkabileceği ve deniz seviyesinin bir metre kadar artabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

"Ayrı uydulardan edinilen verileri inceliyoruz"

Hollanda Delft Teknik Üniversitesi'nden Stef Lhermitte, konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Stef Lhermitte, Thwaites ile Çam Adası buzullarında neler yaşandığını tespit etmek amacıyla ayrı uydulardan edinilen görüntüleme verilerini incelediklerini ifade etti.

"Seyir halinde olan yavaş bir araba gibi"

Buzulların yavaş bir şekilde parçalandığını ortaya çıkaran verilerin bulunduğuna dikkat çeken Stef Lhermitte, söz konusu buz tabakalarını "trafikte seyir halinde olan yavaş bir arabaya" benzetti.

Stef Lhermitte, buz tabakalarının arkalarında bulunan her şeyi yavaşlattığını, fakat tamamen erimeleri durumunda iç taraflarda bulunan buz tabakalarının hızlanabileceğini ve deniz seviyesinin çok daha hızlı bir şekilde artabileceğini söyledi. 

Erimeler hızlandı

1997 senesinde ulaşılan buz görüntülerinde buzullarda çatlakların olmadığı fark edildi. Böylece buzullardaki erimelerin, son 20 senede hızlandığı anlaşıldı. 

Yorumlar (0)