Antarktika Bilim Seferi'ne katılan üç öğrenci, doğada çözünen plastik üretti!

7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılarak projelerini test eden üç öğrenci, TEKNOFEST İzmir'de girişimcilik ödülüne layık görüldü. Zeynep İpek Yanmaz, Azra Ayşe Bıçakçı ve Başak Demirel'in meşe palamudu kullanarak ürettikleri plastiğin, doğada 45 günde çözünebildiği ve geleneksel plastiğe kıyasla 20 kat daha dayanıklı olduğu kaydedildi. Azra Ayşe Bıçakçı, ürettikleri plastiğe dair bilgi verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.09.2023, 17:32 Hakan Öksüz
Antarktika Bilim Seferi'ne katılan üç öğrenci, doğada çözünen plastik üretti!

TEKNOFEST, İzmir Çiğli Havaalanı'nda dördüncü gününde devam etti. Pek çok hava gösterisinin yanı sıra önemli etkinliklere ev sahipliği yapan TEKNOFEST'te bu sene "Girişimcilik Yarışması"nda galip gelenler açıklandı.

Azra Ayşe Bıçakçı, Zeynep İpek Yanmaz ve Başak Demirel'e ödül

Bu yılın şubat ayında yapılan 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılma başarısı gösteren üniversite öğrencileri Azra Ayşe Bıçakçı, Zeynep İpek Yanmaz ve Başak Demirel'in Girişimcilik Yarışmasını kazandığı kaydedildi. "Meşe Ağacı Palamudu Selülozu ve Nişastası Bazlı Biyoçözünür Plastik" adlı proje, öğrencilere ödülü getirdi.

Zeynep İpek Yanmaz, projeyi anlattı

Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri-Ön Kuluçka Kategorisinde ödül kazanan projede yer alan Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Zeynep İpek Yanmaz, "2 sene önce lise öğrencisi olduğum dönemde 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı kapsamında bir poster hazırlamıştık. Bu projeye öncü olan o posterdir. Bu sayede birincilik kazanıp Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılabilmiştik." dedi.

"Geleneksel plastiğe kıyasla 20 kat daha dayanıklı, doğada 45 günde çözünebiliyor"

Projeleri hakkında bilgiler veren üniversite öğrencisi Zeynep İpek Yanmaz, "Doğada 45 günde çözünebilen, normal plastiğe kıyasla 20 kat daha dayanıklı bir plastik geliştirdik. Meşe palamudu kullanarak yaptık. Geleneksel plastiğe göre üretim maliyeti yüzde 20 daha düşük. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, geliştirdiğimiz bu plastiğin insan ve çevre sağlığını tehdit etmediğini belirledi ve buna dair bir belge verdi. Projemizin deneylerini Antarktika'da yaptıktan sonra Girişim Yarışması'na katıldık. Bizi en iyi girişim seçtiler. Artık şirketleşme yolundayız. Sıfır Atık politikası kapsamında ürettiğimiz biyoçözünür plastiği yaygınlaştırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Projenin Antarktika ile ilişkisi

Geliştirdikleri plastiğin Antarktika ile ilişkisinden bahseden Zeynep İpek Yanmaz, "Denizdeki akıntılarla okyanuslara taşınan plastiklerin en fazla kirliliğe yol açtığı yer Antarktika. Öte yandan her yıl araştırma için Antarktika'ya Türk bilim insanları gidiyor. Plastik maddeleri özel izinlerle yanlarında taşıyabiliyorlar çünkü normalde Antarktika'ya plastik götürmek yasak." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)