AKSUNGUR'a yeni kabiliyet: "Yeni bir boyut kazandırdık"

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından yapılan açıklamaya göre ilk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştiren ve yaklaşık olarak 50 saat havada kalabilen insansız hava aracı Aksungur’a yeni bir özellik eklendiği açıklandı. Platforma ilk kez sivil bir baz istasyonu yerleştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.04.2022, 10:55 19.04.2022, 11:36
AKSUNGUR'a yeni kabiliyet: "Yeni bir boyut kazandırdık"

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin ürettiği çift motora sahip ilk insansız hava aracı olan Aksungur’a yeni bir özellik kazandırıldığı bilgisi verildi. 750 kilogramlık faydalı yük taşıma kapasitesi bulunan platforma entegre edilen sivil baz istasyonu yardımıyla kesintisiz bir şekilde cep telefonu görüşmesi yapıldı. Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteği ile birlikte gerçekleştirilen yeni özelliğin ilk testleri başarı ile tamamlandı. Yeni özellik sayesinde Aksungur yangın ve deprem gibi doğal afetlerin gerçekleştiği sırada gözetleme ve keşiflerin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilecek.

“İletişimde yeni bir boyuta geçtik”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil şu sözleri kullandı:

Aksungur’a eklenen yeni baz istasyonu özelliği ile uçtan uca iletişimde yeni bir boyuta geçmiş olduk. Afet durumlarında iletişimin kesintisiz bir şekilde devam etmesine yardımcı olacak bu özellik ihtiyaç halinde mobil baz istasyonu olarak da havadan destek verecek.

50 saat boyunca havada kalabiliyor

40 bin fit irtifaya kadar operasyonlar gerçekleştirebilen Aksungur insansız hava aracı elektro optik, kızılötesi, SIGINT ve SAR gibi görüntüleyici ve radar sistemleri ile birlikte faydalı yüklerle görevler yapabiliyor. İlk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştiren insansız hava aracı 50 saat boyunca havada kalabiliyor. Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana’da yangın tespit ve gözetleme amaçları ile kullanılan insansız hava aracından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda da 2 adet bulunuyor.

Yorumlar (0)