NATO’nun en büyük siber tatbikatı bugün başlıyor

NATO, dünyanın en büyük siber tatbikatına imza atmaya hazırlanıyor. En karmaşık canlı uluslararası tatbikat olacak olan siber tatbikat, bugün başlayacak ve 22 Nisan günü sona erecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.04.2022, 10:55 19.04.2022, 18:07
NATO’nun en büyük siber tatbikatı bugün başlıyor

NATO, müttefikleriyle ve ortaklarıyla birlikte siber tatbikata imza atacak. Fiziksel dünyanın siber dünyaya doğru kayması ancak siber dünyada gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması sebebiyle gün içinde yüzlerce hesabın “hacklendiği” dünyaya yeni bir kapı açmaya hazırlanan NATO, bünyesindeki ülkelerin siber güvenlik ile bilişim uzmanlarının görev alacağı tatbikatı bugün başlatacak. 



Tatbikat 4 günlük olacak

Estonya’nın başkenti Tallinn’de kurulan NATO İşbirliğine Dayalı Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi tarafından her sene düzenli olarak gerçekleştirilen tatbikat, 22 Nisan günü sona erecek. Ülkelerin savunmaları, siber altyapıları, askeri bilişim ve sivil sistemleri özel sektörlerin siber altyapıları sınanacak. Bu sistemlere kontrollü olarak siber saldırılar uygulanacak ve sistemlerin bu saldırılardan ne kadarını kaldırabildiği gözlemlenecek. 



Tatbikat senaryosu hazır

Tatbikat senaryosuna göre “Berylia” isimli hayali bir ülkenin sivil ve askeri bilişim sistemlerine saldırı düzenlenecek. Bu siber saldırılara karşı mevcut güvenlik ortamında oluşturulacak çözümler görüşülecek. Jeopolitik saldırılar için nasıl önlem alınabileceği konuşulacak. Tatbikata NATO’nun yanı sıra CR14, Arctic Security, Clarified Security, TalTech ve Siemens ile uluslararası şirketler, devlet kurumları, kuruluşlar, STK’lar ve üniversiteler de destek veriyor.

Yorumlar (0)