5G geledursun Çin 6G'yi teste başladı

Çin, Tianyan 05 isimli dünyadaki ilk 6G'lik test uydusunu uzaya fırlattıklarını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.11.2020, 23:15 07.11.2020, 00:55
5G geledursun Çin 6G'yi teste başladı

Günümüzde halihazırda kurulma aşamasında olan 5G teknolojisi şimdilik yalnızca belirli ülkeler için kullanıma açıldı. Fakat Çin, daha şimdiden 6G teknoloji için çalışmaya başladı.

Geçtiğimiz sene kasım ayında kendi 6G araştırma ekibini kuran Çin, şimdi ise dünyanın ilk 6G test uydusunu uzaya fırlattı.

Dünyayı uzaydan gözlemleyecek

Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'nce fırlatılan 6G test uydusu Tianyan 05, aynı zamanda dünya üzerindeki tarım, doğal afet, hayvancılık çalışmalarıyla inşaat halindeki binaları da uzaydan gözlemleyecek.

70 kilogram ağırlığa sahip olan Tianyan 05, 5G teknolojisi sonrası yaşamımıza girecek 6G için test çalışmaları gerçekleştirecek. Bilindiği üzere şuanda kullanılan 5G teknolojisi yüksek frekansa sahip GHz dalgaları üzerinden çalışıyor.

Tianyan 05 uydusuyla THz kapasitesi bulunduran ilk teknik testlerin gerçekleştirilmesine imkan tanıyacak.

6G teknolojinin sunacağı hız ve yaşamımıza getireceği yenilikler Tianyan 05 uydusunun yapmış olduğu testlerin ardından belli olacak.

5G'de lider Çin

Bununla beraber Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı, ülkede eylül sonu itibarıyla toplamda 690 bin adetlik 5G baz istasyonu kuracağını duyurdu.

Çin'de telekomünikasyon işlerinin bütün hacmi dikkate alındığında ise senenin ilk üç çeyreklik alanında yıllık bazda yüzde 18,6'lık bir büyüme kaydedildi ve telekomünikasyon sektörünün gelirleri ise aynı dönem dikkate alındığına yüzde 3,2'lik artış gösterdi.

Yorumlar (0)