30 yıldır planlanıyordu: İnşasına başlandı

Bittiğinde dünyanın en büyük radyo teleskobu olacak ve yaklaşık olarak 30 sene süren planlama sonrası radyo teleskobu Avustralya ve Güney Afrika'da yaşama geçiriliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.07.2021, 16:11 06.07.2021, 12:55
30 yıldır planlanıyordu: İnşasına başlandı

Bilim insanları tarafından uzayın derinliklerini gözlemlemek amacıyla sıkça radyo teleksopları kullanılıyor.

Bu teleskoplar arasında en büyüğüyse yaklaşık olarak 30 sene süren planlama ve 7 yıl süren tasarım ve mühendislik çalışmaları sonrası Avustralya ve Güney Afrika'da hizmete girecek.

Dünyanın en güçlü teleskobu olacak

Square Kilometer Array Observatory projesi dahilinde inşası yapılacak olan iki büyük teleskop ağı, Güney Afrika'da bulunan yaklaşık olarak 200 radyo alıcısıyla Batı Avustralya eyaletine yayılmış olan 131 bini geçkin anteniyle evreni inceleyen bütün teleskoplardan çok daha güçlü olacak.

2029 senesinde bitirilecek

2,2 milyar dolara mal olması beklenen teleskobun inşasın 2029 senesinde bitirilecek fakat bilimsel gözlemler 2024 senesinde başlayacak ve operasyonel ömrü yaklaşık 50 sene sürecek.

İki kıtada toplamda bir kilometrelik alana yayılmış olan teleskop ağı çok zayıf olan radyo sinyallerini dahi algılayabilecek.

SKAO projesinin direktörü Profesör Philip Diamond, "Bu an için 30 senedir hazırlık yapılıyordu. İnsanlık, gezegende türünün en büyük bilim tesisi olacak bu bölgeyi inşa etmeyi garantileyerek bir büyük adım daha atıyor." şeklinde konuştu.

Oluşturulmuş olan bu teleskop ağı, gökbilimcilerce galaksilerin gelişimi ve ortaya çıkışı, ekstrem ortamlarda temel fizik koşullarını ve yaşamın kaynağını anlamaya yardımcı olacak.

Projede birçok ülke bulunuyor

Projenin kurucu üyelerinin arasında Çin, Avustralya, Hollanda, İtalya, Güney Afrika ve Birleşik Krallık yer alıyor. Kanada, Almanya, Hindistan, İsviçre, Japonya, İsveç ve Güney Kore de projeye destek veriyor.

Yorumlar (0)