Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Adeta destan yazdık” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de yapılan “Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni’ne” katıldı. Erdoğan, başta su olmak üzere çevre ile ilgili yapılan projelerden bahsetti ve “Adeta tarih yazdık.” dedi. 

YAŞAM 05.07.2021, 16:22
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Adeta destan yazdık” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Suyun Gücü Miletle Buluşuyor” projeleri kapsamında toplu açılış törenine katıldı. Külliye’de yapıla törende Erdoğan, “Su Kanunu” projesinden ve bugüne kadar yapılmış olan onlarca doğa ve çevre projesinden bahsetti: “Bugün 5 eserimizi resmen hizmete alıyoruz. Projemiz, Ankara’nın içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılayacak bir adımdır. Yeraltı barajlarımızı 2023 senesine kadar 156’ya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için Meclis’te bir Su Kanunu hazırlıyoruz.” 



Türkiye’nin geleceğine 1,2 milyarlık yatırım 

Erdoğan: “Yapımı tamamlanan atık su ve sulama tesislerimizin açılış törenindeyiz bugün. Bugün sizinle burada olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bugün 5 tesisimizi resmen hizmete sokuyoruz. Bu projemiz, Ankara’nın içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılayacak. 1,2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla Gerede sistemi kurduk. Bu sistem bünyesinde ülkemizin en uzun ve dünyanın sayılı tünelleri arasında bulunan su iletim tünelini inşa ettik.” 



Gerede havzasından Çamlıca Barajı’na uzanan yolculuk 

Erdoğan: “Uzunluğu 31,5 km ve çapı 4,5 metre olan tünel, ülkemizde bir ilk. Bu tünel ile ülkemizde ilk kez 3 tünel delme makinesi kullanılmış oldu. Buranın su kaynağı, Gerede havzasında bulunan Ulusu Çayı üzerinde yapılan ışıklı regülatör. Gerede havzası vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden Çamlıca Barajı’na aktarılan bu su, su cazibesini kullanıyor. Şu ana kadar bu proje ile Ankara’ya verilen su miktarı 312 milyon metreküpü buldu. Bunun maddi karşılığı ise 1 milyar lira.” 



“Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak aynı şey” 

Erdoğan: “Ankara’da 2 milyon 550 bin kişi, Gerede sistemi ile getirilen suyu kullanıyor. Bu sisteme ilave olarak ışıklı regülatör havzası atık su arıtma tesisi ve toplama hattını da hizmete sokuyoruz. Bu kapsamda Gerede’denin sanayi ve evlerinden çıkan atık sular 19 kilometre uzunluğundaki kolektör hatlarıyla regülatör mansabına iletilecek ve bu şekilde günde 8 bin 200 metreküp kapasiteli su arıtılacak.” 



Çankırı’da 70 milyonluk, Kırıkkale’de 63 milyonluk yatırım 

Erdoğan: “Çankırı’da 70 milyon liralık Dereçatı Barajı’nı, Kırıkkale’de 63 milyon liralık Sulakyurt sulama sistemini devreye sokuyoruz. Taratözü Deresi üzerindeki 51 metre yükseklikte bulunan Sulakyurt Barajı da şu anda faal olarak çalışıyor. Bu barajın 25 bin 690 dekarlık sulama arazisi bulunuyor. Bu projelerin 17 milyon liralık gelir artışı ve 2 bin 300 kişiye de istihdam sağlaması bekleniyor. Çiftçimizin enerji yükü bu şekilde hafifleyecek. Bu toplu açılış töreni ile birlikte 1 milyar 470 milyonluk tesis açılışı yaptığımızı belirtiyor ve herkese hayırlı olmasını diliyorum.” 



“Adeta destan yazdık” 

Erdoğan: “İktidara geçtiğimiz seneden bu yana 277 milyar liralık yatırım ile 600 baraj, 590 hidroelektrik santrali, 423 göler, 1457 sulama tesisi ve 267 içme suyu tesisini hizmete soktuk. Adeta destan yazdık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz günden bugüne kadar ise 41 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık.” 

Yorumlar (0)