30 yıldır görev yapıyordu! NASA'nın uzaydaki gözü emekliye ayrılıyor

NASA 1990 senesinden beri görev yapan Hubble Uzay Teleskobu'nu yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu ile emekliye ayıracak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.10.2020, 22:31 11.10.2020, 17:06
30 yıldır görev yapıyordu! NASA'nın uzaydaki gözü emekliye ayrılıyor

Mevcut olarak eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçmesi yönünde plan yapılan ve 2021 senesinde yörüngeye fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sisteminin ötesinde olan keşfedilmiş yeni gezegenlerinin birçoğunun atmosferinin yaşama uygun olup olmadığını inceleyecek.

James Webb Uzay Teleskobu’nun 31 Ekim 2021 tarihinde uzaya fırlatılması bekleniyor. Teleskop fırlatılış öncesi çeşitli testlerden geçip göreve hazır hale gelecek.

Bir testten daha başarıyla geçti

NASA, tarafından James Webb Uzay Teleskobu’nun uzaya fırlatılışı esnasında meydana gelebilecek olan etkilere dayanıp dayanmayacağı test edildi. Projenin direktörü olan bill Ochs, James Webb’in söz konusu testten başarıyla geçtiğini kaydetti.

James Webb, daha öncesinde gözlemlenemeyen, evrenin uzak yerlerinden görüntüleri Dünya’ya ulaştıracak.

Bununla beraber teleskop, sahip olmuş olduğu ileri optik donanımlarla evrenin 13,7 milyar yıl öncesindeki oluşumuna neden olan ‘’Büyük Patlama’’dan 200 milyon yıl sonraki haline kadar inceleyebilecek.

Hubble teleskobu emekliye ayrılacak

James Webb, Hubble’ın tersine Dünya’nın 1,6 milyon kilometre uzağındaki Güneş’in yörüngesinde dönecek. 2,4 metre genişliğindeki bir aynaya sahip olan Hubble Uzay Teleskobu ise James Webb’in göreve başlamasının ardından emekliye ayrılacak.

Yorumlar (0)