15 trilyon atomu birbirine bağlamayı başardılar

"Kuantum dolanıklığı" diye isimlendirilen fenomeni test etmeye çalışan bilim insanları, 15 trilyon atomu birleştirmeyi başardı. Bilim insanları birleştirme işlemini sıcak gaz karışımında gerçekleştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.06.2020, 15:02
15 trilyon atomu birbirine bağlamayı başardılar

Uzun süredir deney üzerinde çalışan İspanya'daki ICFO (Foton Bilimi Enstitüsü) araştırmacıları, küçük bir cam tüp içinde buharlaştırılmış rubidiyumu ve durağan haldeki nitrojeni 177 dereceye kadar ısıttı.

"Livescience.com" internet sitesinde yer alan habere göre bilim insanları, tüp içinde ışık-atom etkileşimlerinin ölçümünü yaparak rubidyum gaz bulutlarında kaotik olarak dolaşan atomların dönüş hareketlerini ve birbirine bağlanma anlarını inceledi.

Araştırmacılar bu sıcak ve kaotik karışım içinde saniyenin binde biri kadar bir sürede, kuantum dolanıklığının gözlenebileceği, atomların çarpışmalarla birbirine aktarılan dönüşlerinin sıfır toplamlı olduğu makroskopik dönüş durumu oluşturmayı sağladı.

Deneyde bilim insanları, atomların etkileştiği sıcak karışım içinde, saniyenin binde biri kadar zamanda 15 trilyon atomun birbirine bağlandığını gördü.

Dolanıklık fenomeninin kuantum teknolojilerinin en ilginç veçhelerinden biri olduğunu belirten araştırma ekibinin başındaki Çinli genç akademisyen Jia Kong, dolanıklıkla bağlantılı kuantum teknolojilerinin bugüne kadar sadece düşük sıcaklık ortamında uygulandığını hatırlatarak, bu durumun dolanıklık durumlarının teknolojiye uyarlanmasını imkânsız hâle getirdiğini, bu sebeple dolanıklıklığın sıcak ve kaotik ortamda istikrarlı şekilde oluşturulup oluşturamaycaklarını düşündüklerini, ancak yaptıkları çalışmanın, dolanıklığın sıcak ve kaotik ortamın tesadüfi müdahalelerince bozulmadan oluşabildiğini gösterdini kaydetti.

ICFO (Foton Bilimi Enstitüsü) araştırmacılarının çalışma sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)