Topuklu ayakkabı zorunluluğu tartışma yarattı

Japonya'da yapılan bir çalışma, ülkede bulunan her 10 şirketten birinde kadınların topuklu ayakkabı giymesinin zorunlu olduğunu ortaya koydu.

YAŞAM 19.11.2019, 10:05
Topuklu ayakkabı zorunluluğu tartışma yarattı

Japon Sendikalar Konfederasyonu'nu tarafından yapılan araştırma için ankete katılan bin kişiden yüzde 12'si kılık kıyafet kurallarının "uygunsuz" olduğunu düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 57'si, kıyafet ve benzeri düzenlemelere maruz kaldığını söylerken, yüzde 8'i kadınlara makyaj yapma zorunluluğunun da getirildiğini kaydetti.

Farklı sektörlerde oran yüksek

Ülkedeki her 10 şirketten birinde kadınların topuklu giymesinin zorunlu olduğuna dikkat çekilen araştırmada, kıyafet kurallarının yüzde 87 ile en fazla otel ve restoranlarda uygulandığı, finans ve sigorta sektörlerinde ise bu oranın yüzde 71 olduğu belirlendi.

Yapılan araştırmada, Japonya'da yönetici pozisyonunda çalışan kadın oranının yüzde 13 olduğunun altı çizildi. Araştırmada ayrıca, erkek çalışanların yüzde 11'i için takım elbise giyme zorunluğu olduğu ifade edildi.

Cinsel ayrımcılık tartışmaları başladı

Sendikadan bir yetkili, Japan Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkek ve kadınlar için farklı kurallar koymanın cinsel ayrımcılığa sebep olduğunu" belirtti.

Kadın haklarının korunması ve desteklenmesine ilişkin çalışmalar yürüten "Eşitlik Şimdi" (Equality Now) adlı sivil toplum kuruluşundan Jacqui Hunt, "Kadınlar iş yeri aksesuarı değil. İş yerinde yüksek topuklu ayakkabı giyme gerekliliği kadınları hedef alıyor ve yetenekleri yerine kıyafetleriyle tanımlıyor." ifadelerini kullandı.

Hunt, kuralları cinsiyetçi görüşlerin bir yansıması olarak değerlendirerek, "Yüksek topuklu ayakkabılar acı verici olabilir, uzun süreli fiziksel hasara neden olabilir ve kadınların hareketlerini de kısıtlayabilir. Bunları zorunlu kılmak, belirli bir ayakkabı türünü giymelerini zorunlu tutmak tıbbi veya fiziksel engeli bulunanlara karşı da ayrımcılık yapılması demek olur." şeklinde konuştu.

Kampanyalar düzenleniyor

Ülkede kadınlarla ilgili kıyafet düzenlemeleri hakkında sivil toplum örgütleri tarafından bu yılın şubat ayından itibaren kampanyalar düzenleniyor. Bu çerçevede, 31 binden fazla kişi kuralların kaldırılması adına başlatılan imza kampanyasına katılım gösterdi.

Bazı işverenlerin kadınlara yüksek topuklu ayakkabı giymeyi zorunlu kılmasına kadınlar karşı çıkmış, Japonya Sağlık ve Çalışma Bakanı Takumi Nemoto ise kadınların topuklu ayakkabı giymelerinin "uygun ve gerekli" olduğu açıklamasını yapmıştı.

Japonya'da bazı şirketlerin kadın çalışanlarından gözlük takmamalarını istediği yönündeki haberler de ülkede tartışma yaratmıştı.

Yorumlar (0)