Toprağın altında bekletilerek olgunlaştırılıyor

Gastronomi şehri Hatay'ın çökelek ve peynirin yanı sıra çeşitli baharatların da karıştırılmasıyla hazırlanan tescilli lezzetlerinden Antakya carra peyniri, toprağın altında aylarca bekletilerek yapılıyor.

YAŞAM 23.07.2022, 21:17
Toprağın altında bekletilerek olgunlaştırılıyor

UNESCO'nun gastronomi alanında 'Yaratıcı Kent Ağı'na dahil ettiği Hatay mutfağı, birbirinden muhteşem lezzetleriyle adından bahsettiriyor.

3-4 ay boyunca toprak altında bekletiliyor

Geçtiğimiz sene Antakya Sanayi ve Ticaret Odası girişimleriyle coğrafi işaret alan Antakya carra peyniri de şehrin geleneksel yöntemlerle yapılan lezzetleri arasında yer alıyor.

Antakya carra peyniri, zahmetli ve uzun bir sürecin akabinde sofralardaki yerini alıyor.

İnek veyahut keçi sütünden yapılan peynir, çörek otunun yer aldığı carra (toprak küp) içine hava ile temas etmeyecek şekilde katmanlar halinde bastırılarak konumlandırılıyor.

Üzerine kekik ve tuz yayılarak bezle sıkı bir şekilde bağlanan carranın ağzı, toprak küpün içine herhangi bir böcek girmemesi amacıyla odun külünün suyla yoğrulmasıyla yapılan macunla kapatılarak kuruması adına birkaç saat boyunca bekletiliyor.

Çömlek içerisinde yapımı sona eren karışım daha sonra olgunlaşması amacıyla çömleğin ağzı aşağı yönde bakacak şekilde serin bir mekanda yer alan büyük bir saksıya veyahut da bahçeye gömülüyor.

Toprağın altında üzeri belli aralıklarla sulanan Antakya carra peyniri, minimum 3-4 ay bekletilmesinin akabinde tüketime hazır vaziyete geliyor.

Söz konusu peynir, tercihe göre zeytin yağı dökülerek veyahut sade olarak tüketilebiliyor.

"Yazın yapılıyor, kışın tüketiliyor"

UNESCO Hatay Gastronomi Evi'nden İpek Aslan, basın mensuplarına, çok zengin mutfak kültürüne sahip olan ilde Antakya carra peynirinin asla vazgeçilemez tatlar arasında bulunduğunu ifade etti. 

Peynirin daha çok yaz mevsiminde yapıldığını aktaran Aslan, hazan mevsiminde topraktan çıkarılan peynirin kış süresince tüketilebildiğini kaydetti. 

Geleneksel yöntemler kullanarak Antakya carra peyniri üreten Hatice Oral ise tescilli lezzetin çok zahmetli bir sürecin akabinde sofralara geldiğini söyledi.

Peynirin poşetlere yerleştirilerek buzluklara konması durumunda altı aya dek dayanabildiğini dile getiren Oral, peynirin Hatay topraklarındaki bir hazine olduğunu da sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)