Tarlada bulduğu gök taşını kasada sakladı!

Çorum'da bir kişinin geçen sene tarlasında bulduğu ve banka kasasında sakladığı 68 kiloluk gök taşı, Çorum Müzesi’nde ziyaretçilere sunuluyor.

YAŞAM 16.01.2020, 15:12 16.01.2020, 15:19
Tarlada bulduğu gök taşını kasada sakladı!

Çorum'un Alaca ilçesine bağlı 12 haneli Gerdekkaya köyünde yaşayan Mutlu Yılmaz, geçen sene 28 Nisan günü nohut ektiği tarlasını hasada hazırlamak amacıyla temizlemeye çalışırken karşılaştığı büyük bir taşı kaldırmaya çalıştı. Fakat taşın çok ağır olması sebebiyle yerinden kıpırdatamadı. 

Yılmaz, yanındaki arkadaşından yardım istedi. Taşın gök taşı olmasından kuşkulanan Yılmaz, taşı bulunduğu yerden alarak evine götürdü. Yılmaz, dışı gri renk olan 68 kilo ağırlığındaki taştan bir numune aldı ve incelenmesi amacıyla bir yakını aracılığıyla ABD'de bulunan bir üniversiteye ulaştırdı.

Müzede sergilenmesi için görevlilere verdi

Yapılan incelemeler sonucu taşın bir gök taşı olduğu tespit edildi. Bu nedenle Yılmaz, kiraladığı bir banka kasasında gök taşını saklamaya başladı ve daha sonra satmak istedi. 

Gök taşı, ilçede ve Çorum'da merak konusu haline geldi. Bunun üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlileri Mutlu Yılmaz ile irtibata geçti. Gök taşının Çorum Müzesi’nde ziyaretçilere sunulması talep edildi. Yılmaz, bir ay süreyle müzede sergilenmesi için gök taşını görevlilere verdi.

"Türkiye'nin en büyük üçüncü göktaşı"

Çorum Müzesi'nde özel bir bölüm oluşturuldu ve gök taşı burada sergilenmeye başlandı. Dünya literatürüne "Gerdekkaya" adıyla giren gök taşının 12 elemente sahip olduğu ve Türkiye’nin en büyük üçüncü göktaşı olduğu ifade edildi. En az 4 bin senelik olduğu değerlendirilen gök taşı için "Uzayın habercileri" başlıklı bilgi metni oluşturuldu. 

"Arkeoloji dünyası açısından inceleme alanı oluşturuyor"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül, Çorum halkının gök taşını çok merak ettiklerini kaydederek, "Türkiye’nin 3’üncü büyük gök taşı müzemizde sergilemeye başladık. Ağırlıklı olarak demir oranı yüksek oluyor. Tarihte Hitti metinlerinde demirin sıkça geçmesi açısından arkeoloji dünyası açısından ayrıca bir inceleme alanı oluşturuyor. Gelen talepler doğrultusunda gök taşı 1 ay süreyle sergilenecek." diye konuştu. 

"Maden olabileceğini düşündük"

Gök taşını ziyaretçilere sunmak üzere müzeye ileten çiftçi Mutlu Yılmaz, "Tarlanın üzerindeki taşları biçerdövere zarar vermemesi için temizlerken bu taşı bulduk. Taş çok ağırdı. Tek başıma kaldıramadım. Baktık ki içinde siyah bir yapı çıktı. Maden olabileceğini düşünüp MTA ile görüşüp analiz yaptırmak istedik. Bizden ücret istediler bu nedenle yaptıramadık. Ardından bir yakınımız kanalıyla Amerika’ya gönderdik ve orada yapılan analizde göktaşı olduğu belirlendi. Veri tabanına işlendi." ifadelerini kullandı.

"Ziyaretçi sayısı çok olursa daha fazla kalabilir"

Yılmaz, taşın sergilenmesi için talep gelince müze görevlilerine verildiğini aktararak, "1 ay süreyle sergilenecek ziyaretçi sayısı çok olursa daha fazla da kalabilir. Bizim için en güvenli yer müze tabii. Göktaşını satmak istiyoruz yurt dışından talep var ama benim önceliğim yurt dışı değil yurt içinde kalması. İnşallah yurt içinden bir alıcı çıkar ve değerlendiririz. Ben ülkemizde kalmasını isterim." dedi.

Yorumlar (0)