Stres düşmanımız mı yoksa arkadaşımız mı?

Stres, dayanılmaz bir şeymiş gibi görünebilir ama ya sınav zamanı sizi ayakta tutan güç aslında stres desek, ne düşünürdünüz?

YAŞAM 26.10.2019, 18:10
Stres düşmanımız mı yoksa arkadaşımız mı?

Stresin sağlıksız olduğunu tekrar tekrar duyuyoruz. Ve bütün bu konuşmalar bizi daha da stresli kılıyor. Ancak stresli olmak her zaman kötü bir şey değildir, diyor Alabama Üniversitesi Psikiyatri Bölümünde araştırma başkan yardımcısı olan Richard Shelton; sonuçta, vücudun gösterdiği herhangi bir tepki zararlı değil, koruyucu olmalıdır. Sadece stres, kronikleştiğinde veya bir durumun kontrolünü artık sağlayamadığımızda sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.

İşte, o zaman, günlük stres yaşarken neden  bu durumu daha sakince karşılamanız gerektiği ve kısa süreli bir kaygının aslında beyninize ve bedeninize nasıl fayda sağlayabileceğini 5 konuda inceliyoruz.

1.Beyin gücünü artırmaya yardımcı olur.

Düşük seviyeli stresörler, beyin kimyasallarının üretimini uyarır ve beyindeki nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirir. Aslında, bu egzersizin (fiziksel stres etkeni) üretkenliği ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olan birincil mekanizma olabilir. Kısa vadeli psikolojik stres etkeni de benzer bir etkiye sahiptir.. Ayrıca, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, vücudun strese verdiği tepkinin geçici olarak belleği ve öğrenme kapasitesini artırabileceğini göstermtir.

2.Bağışıklığınızı artırabilir.

Dr. Richard Shelton, “Vücut strese tepki verdiğinde, kendini yaralanma veya enfeksiyon olasılığına karşı hazırlıyor.” diyor. “Bunu yapmanın bir yolu, en azından geçici bir savunma artışı sağlayan ekstra bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı kimyasallar üretmektir.” Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da bu görüşü desteklemektedir; 2012'de Stanford’da yapılan  araştırmada, laboratuar farelerinin hafif strese maruz kalmasının, kan akışlarındaki çeşitli hücrelerin "büyük bir mobilizasyon" ürettiğini keşfetti.

3.Durumlara karşı daha esnek yapabilir.

Stresli durumlarla başa çıkmayı öğrenmek, gelecekteki problemlerin yönetilmesini kolaylaştırabilir. Aslında bu, Donanma  eğitiminin ardındaki fikir ama böyle bir duruma gerek yok, daha sıradan deneyimlerde de kesinlikle faydalanabiliriz. Stresli olaylara tekrar tekrar maruz kalmak hem fiziksel hem de psikolojik bir kontrol hissi geliştirme şansı veriyor, bu yüzden aslında savaşa girdiklerinde kapanmıyorlar (donanma eğitimi).

4.Başarılı olmak için motive edebilir.


Bilimde “eustress” olarak da bilinen iyi stres, işinizi yapmanız için gereken şey olabilir. Shelton, “Son teslim tarihini düşünün; tam olarak karşınızda duruyor ve stres, bu durumu gerçekten etkili, hızlı ve daha verimli bir şekilde yönetme davranışınızı teşvik edecek.” diyor Buradaki anahtar nokta, stresli durumları ezici, geçilmez bir barikattan ziyade karşılaşabileceğiniz ve aşabileceğiniz bir zorluk olarak görmek.

5.Çocuk gelişimini olumlu etkileyebilir.

Anneler genellikle kendi kaygılarının, doğmamış bebeklerini olumsuz yönde etkileyeceğinden endişe ederler - ve bu, aşırı stres yaşandığında olabilir. Ancak, 2006 yılında yapılan Johns Hopkins çalışmasında, hamilelik sırasında hafif ile orta düzeyde stres düzeyini rapor eden kadınların çocuklarının, stres yaşamamış annelerin çocuklarından daha fazla motor ve gelişim becerisi gösterdiği bulundu. 
 

Yorumlar (0)