Stadyum için kazdılar, tarih hazinesi çıktı!

Denizli'de büyükşehir belediyesi tarafından stadyum yapılması planlanan arazide yapılan kazılarda tarihi bir mezar ve bolca gömü bulundu.

YAŞAM 15.01.2020, 20:25
Stadyum için kazdılar, tarih hazinesi çıktı!

Denizli Büyükşehir Belediyesi, şehirde yeni bir stadyum yapılması için Eskihisar Mahallesi sınırlarında bulunan Laodikeia antik kentinin yakınlarında bulunan 3'üncü derece SİT alanı içinde yer alan 70 dönümlük alanda gerekli incelemelerin yapılması adına Aydın Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuruda bulunmuştu.

Başvurunun ardından Laodikeia Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü'nün kontrolünde bir arkeolojik sondaj kazısı yapıldı, kazının ardından alanda duvarla çevrili yaklaşık 2 bin yıllık tarihi bir tonozlu mezar keşfedildi. Mezarın içinde traverten bir lahit ve bir örgü tekne mezar çıkarken mezarın dışında mezara bağlantılı bir tekne mezar daha bulundu.

Mezarların içinde ise 1 adet bronz İmparator Caracalla (M.S. 211-217) sikkesi ve gümüş kaplama İmparator Valerianus (M.S. 253-260) sikkesi olduğu öğrenildi. Tonozlu mezarın içinde ve batı kısmında bulunan örgü tekne mezarın etrafı ve içinde ise 4 cam şişe, 2 pişmiş toprak şişe, 11 pişmiş toprak kandil, 3 pişmiş toprak kase, pişmiş toprak kase, pişmiş toprak pişirme çömleği, Eros figürü başı, kemik kaşık parçası, 5 kemik saç iğnesi ve korozyona uğrayarak tahrip olmuş dikdörtgen bronz kutu parçası ile halkalı telkari bronz askı olabilecek olan mezar hediyeleri bulundu.

Alanın rutubetinden kaynaklı bir şekilde ve mezarın daha önce soyguna uğraması yüzünden iskeletlerin tahrip edildiği, dağıldığı ve bazı kısımlarının eridiği açıklandı. Eserler, Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Arazi, daha önce 3. derece SİT alanı olarak belirlenmişken mezarla birlikte 1. derece SİT alanı ilan edildi.

Yorumlar (0)