Satranç sokakta değil, Erzincan Altıntepe Kalesi’ne taşındı

Restorasyonun ardından açık hava müzesine çevrilen Urartu şehri Altıntepe Kalesi, renkli görüntülere ev sahibi oldu. Çocukların “Sokakta satranç var” düşüncesinin kaleye yansıması büyük bir ilgi ile karşılandı.

YAŞAM 19.09.2022, 14:09 19.09.2022, 14:17
Satranç sokakta değil, Erzincan Altıntepe Kalesi’ne taşındı

Doğu Roma İmparatorluğu dönemlerinde büyük bir önem arz eden Altıntepe Kalesi, Erzincan il merkezine 14 kilometre kadar mesafedeki Üzümlü ilçesinde bulunan ortalama 60 metre yüksekliği olan bir tepede yer alıyor. Şehirdeki tarihi İpek Yolu üstünde bulunan, yürüyüş yolları ve restorasyon sağlanarak açık hava müzesine çevrilen Urartu şehri Altıntepe Kalesi, bu defa da çocuklara kapılarını açtı. Arkeopark çevrilen kale, Türkiye Satranç Federasyonu tarafından gerçekleştirilen "Sokakta Satranç Var" etkinliğine ev sahibi oldu.

Yarıştılar, tarihe yolculuk yaptılar

Erzincan Mehmetçik Ortaokulu ve Göktürk İlkokulu’ndan bölgeye gelen satranç sevdalısı öğrenciler, ilk defa görme imkanı buldukları Altıntepe Kalesi'nde bulunan tarihi kalıntılar içerisinde hem tarihe yolculuk yaptı hem de yarıştı.

Çocukların bu sayede tarihsel bilincini geliştirdiklerini ifade eden Satranç İl Temsilciliği, kişisel gelişimi açısından da faydalı olan bu etkinliği şehrin farklı noktalarında düzenliyor.

Satranç parklarında bir araya geliyorlar

Erzincan’da satranç sporcularının ilk kez bir araya geldiğini ifade eden Satranç Federasyonu Erzincan İl Hakemi Ersin Akyol, Altıntepe Kalesi kalıntıları içerisinde düzenledikleri bu etkinlikten çok memnun olduklarını dile getirdi.

Satranç kültürünü bütün ülkeye sevdirmeye, tanıtmaya ve yaymaya çalıştıklarını ifade eden Akyol, Türkiye'nin her bölgesini satranç parkları ile bir araya getirmeyi planladıklarını söyledi. Akyol bu noktada, Urartu zamanlarından kalma Altıntepe Kalesi'nde 30 öğrencinin bir araya geldiğini ve satranç oynadığını dile getirdi.

“Tarihi ve kültürel alanlara gezilerimiz devam edecek”

Temsilcilik olarak buna benzer etkinlikler için çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Akyol, "Bu etkinliğimiz ile beraber çocuklar hem satranç oynadılar hem de tarihi dokuyu hissettiler. Satranç kültürüne sağladıkları sevgiyi ve uyumu burada rahatlıkla gösterebildiler. Bunun yanı sıra tarihi doku sebebiyle oldukça keyifli bir zaman geçirdik. Erzincan'ın birbirinden farklı tarihi ve kültürel bölgelerinde satranç oynamayı sürdüreceğiz. Buranın ardından Çağlayan Girlevik Şelalesi'ne gideceğiz. Çocuklara kültürel ve tarihi bölgeleri gezdireceğiz. Bu sayede satranç kültürünü sevebilmeleri adına elimizden gelenleri yapmış olacağız." dedi.

“Kapalı ortam yerine açık alanda yapılması daha keyifli”

Mehmetçik Ortaokulu öğrencilerinden olan Yaren Dilşat Heb, "Satrancı farklı bir alanda, açık bir bölgede ve tarihi bir kesimde arkadaşlarımla beraber oynamak oldukça keyif veren bir etkinlik oldu." diye konuştu. 7 senedir satranç oynadığına işaret eden Heb, satranç etkinliklerinin çoğunlukla doğal ortamlarda da yapıldığını aktardı.

Satrancı bir tutku olarak gören Merve Azra Güleç, "Altıntepe'de satranç turnuvası yapıldığı için fazlasıyla mutluyum. Kapalı bir alanda satranç oynamaktansa bu şekilde açık bir bölgede vakit geçirmek oldukça keyifliydi." dedi.

Yorumlar (0)