Orhan Şen uyardı: Temmuz ayı yağışsız geçebilir!

Temmuz ayıyla birlikte yağışlı hava sisteminin Türkiye'yi terk ettiğini kaydeden Prof. Dr. Orhan Şen, "9 Temmuz Cumartesi gününe kadar yurdun hiçbir bölgesinde yağış yok. Umarım Temmuz ayı boyunca böyle geçmez." dedi. Şen, orman yangını riskinin hangi bölgelerde daha fazla olduğunu da açıkladı.

YAŞAM 03.07.2022, 17:40 Hakan Öksüz
Orhan Şen uyardı: Temmuz ayı yağışsız geçebilir!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bazı bölgelerde bugün hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Hava tahmin raporuna göre Türkiye 3-9 Temmuz tarihleri arasında sıcak günler geçirecek. Önümüzdeki hafta yurt genelinde yağış beklenmiyor. 

"Yağışsız hava sistemine girdik"

Önceki haftalarda şiddetli yağışların neden olduğu sellerle boğuşan Türkiye'nin, Temmuz ayında bir kuraklık dönemine girebileceği belirtiliyor. Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak hava durumuna ilişkin bilgiler verdi. Türkiye'nin önümüzdeki hafta yağış almayacağını kaydeden Şen, "Yağışsız hava sistemine girdik. Bir ay boyunca devam etmemesini umuyoruz." dedi.

"Umarım Temmuz ayı boyunca böyle geçmez"

9 Temmuz Cumartesi gününe kadar yurdun hiçbir bölgesinde yağış beklenmediğinin altını çizen Prof. Dr. Orhan Şen, "Önceki haftalarda etkisini gösteren yağışlı hava sistemi, ülkemiz terk etti. Önümüzdeki hafta içinde yağış beklentimiz yok. Umarım Temmuz ayı boyunca böyle geçmez. Yaz aylarında buharlaşma hızlı oluyor. Bu da su kaynaklarının hızlı şekilde tükenmesine yol açıyor. Sel ve taşkınlara neden olmayacak hafif yağışlara ihtiyacımız olacak." ifadelerini kullandı.

"Nem açısından fakir bölgelerde orman yangını riski fazla"

Sıcak havaların kendisini iyiden iyiye hissettirdiğini aktaran Orhan Şen, "Özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege'de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor. Bu bölgelerde hava sıcaklığı 40 dereceye yaklaşacak. Yurdun kuzey bölgelerinde ise sıcaklık problemi yok. Poyrazın etkisini gösterdiği bunun gibi zamanlarda hava kurur ve orman yangınları daha kolay başlar. Rüzgarlar, etkili olduğu bölgelerdeki nemi azaltıyor." dedi.

"Sıcaklık çarpması sinsice gelir"

Orman yangınlarının daha çok nemin az olduğu bölgelerde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, "Kuzey bölgeler bu açıdan rahat ancak ülkenin batısı ile güneyinde ciddi bir risk mevcut. Kuru havanın bulunduğu ormanlık alanlardan uzak durmak gerekir. Vatandaşlar, kendi sağlıklarını korumak için saat 11.00 ile 16.00 arasında evde kalmalı. Sıcaklık çarpması sinsice gelir ve anlık yaşanır." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)