Mısır'da ilk kez eşit miras hakkı

Miras hukukunun şeriata göre düzenlendiği Mısır’da Kıpti Huda Nasrallah, geçen sene hayatını kaybeden babasından kalan mirastan iki erkek kardeşiyle eşit hak talep etmek için verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

YAŞAM 03.12.2019, 10:30
Mısır'da ilk kez eşit miras hakkı

İnsan hakları avukatı olarak görevini sürdüren Nasrallah, iki mahkemeden sonuç alamadıktan sonra eşit mirasa ilişkin Hıristiyan doktrinini referans göstererek yeni bir dava açmıştı.

40 yaşındaki Nasrallah'ın mahkeme mücadelesi, eşit miras hakkına sahip olacak şekilde sonuçlanırken, avukatın kardeşleri de bu süreçte Nasrallah'a destek verdi.

Nasrallah yaptığı açıklamada, mücadelesinin aslında mirasla ilgili olmadığını zaten babasından milyonlarca Mısır Poundu kalmadığını belirtirken kardeşleri gibi eşit haklara sahip olmaya hakkı olduğunu söyledi.

Diğer taraftan Mısır El Ezher Üniversitesi ise cinsiyetten bağımsız eşit miras teklifini kabul etmeyerek, bunun ailede kadınların erkek kardeşlerinden yarı oranda miras alabileceğini öngören İslam hukukuna aykırı olduğunu belirtti.

El Ezher temsilcilerinden biri olan Şeyh Abbas Şuman ise bu olayın cinsiyetler arasında eşitliğin haksızlık olduğunu ileri sürdü.

Şuman ayrıca, "Mirasta, cinsiyet eşitliği isteği haksızlık çünkü kadınlar bazı durumlarda erkeklerden daha fazla miras alabiliyor" dedi.

Ne olmuştu?

Geçen sene Tunus'ta cinsiyetten bağımsız bir miras yasasının önerilmesinden sonra eşit miras hakkı istekleri Arap dünyasında yankı bulmuştu.

Tunus'ta 'mirasta eşitlik' yürüyüşü

Tunus'un önceki Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi tarafından önerilen yasa, Tunus kabinesinde onaylandı fakat henüz meclisten geçmedi.

Yorumlar (0)