Kurban alırken nelere dikkat etmelisiniz? İşte ayrıntılar...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık hayvan seçerken nelere dikkat edilmesi merak edilemeye başlandı. İşte yanıtı...

YAŞAM 17.07.2020, 11:58 17.07.2020, 12:14
Kurban alırken nelere dikkat etmelisiniz? İşte ayrıntılar...

Kurban Bayramı, 31 Temmuz günü başlıyor. Bayram, 4 gün sürecek.

Kurbanlık hayvanlar, büyükşehirlerde hayvan pazarlarında satılmaya başlandı. Bu sene hayvan pazarlarında yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri alındı. Vatandaşlar, hem sağlıklı hem de cepleri yakmayacak şekilde kurbanlık hayvan almak istiyor. 

Peki, kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Büyükbaşlar iki yaşını, küçükbaşlar bir yaşını tamamlamalı

Öncelikle büyükbaş hayvan almak istiyorsanız iki yaşını tamamlamış, üç yaşından gün almış olması ve süt dişlerinin düşmüş olması gerekiyor. Küçükbaş hayvan alacaksanız bir yaşını tamamlamış, iki yaşından gün almış olması şart. 

Kurbanlık hayvanın yaşını rahatlıkla fark edebilmeniz için büyükbaşlarda ön dişleri kontrol etmeniz gerekiyor. Büyükbaşlarda ön alt süt dişlerinin yerine daha büyük ve parlak olan ve kare şekline benzeyen iki dişin çıkmış olması, hayvanın iki yılını doldurduğunu gösteriyor. 

Erkek hayvanlar tercih edilmeli

Küçükbaşlarda ise kurbanlık hayvanın ergin bir koyun büyüklüğüne ulaşmış olması yani ebeveynlerinden ayırt edilemeyecek biçimde yetişmiş olması önemli. Öte yandan, hayvan varlığının sürmesi bakımından ilk olarak erkek hayvanların, kurbanlık olarak seçilmesi lazım. 

Besili sığırlarda ise butlar yuvarlak, vücut çıkıntıları ise belirsiz olur. Gövde her bakımdan dolgun olurken, omuzlar geniş, derisi yumuşak, kılları parlak ve ince olur. Ayrıca, canlı canlı bakar. Öte yandan, burun, göz, ağız ve memede garip akıntılar, ayak ve bacaklarda topallık, meme ve derilerde renk değişikliği, şişkinlik ya da yara olmaması gerekiyor. 

Küpeye sahip olmaları önemli

Farklı bölgelerden getirilen hayvanların küpeye sahip olması lazım. Küçükbaş hayvanların sağlık raporuna veya nakil belgesine, büyükbaşların pasaporta sahip olması gerekiyor. Söz konusu dokümanlar, kurbanlık hayvanların getirildiği yerin ve hayvanların sağlık durumunun garantisidir.

Sığır ve mandaların, kurbanlık hayvan olabilmesi için 2 yaşını, keçi ile koyunun 1 yaşını, devenin ise 5 yaşını tamamlamış olması şart. 

Çiftlik kayıtlarına veya diş gelişimine bakılabilir

Kurbanlık hayvanların yaşlarının belirlenmesi için diş gelişimi, çiftlik kayıtları, erişkin nitelikleri ve boynuzlarında yaşanan değişiklikler değerlendirilir. Dikkatlice tutulan kayıtlar, kesin sonuca ulaşılmasını sağlar.  Çiftlik kayıtlarının olmaması durumunda en iyi şekilde yaşın belirlenmesi, diş gelişimine bakılmasıyla olur.

Sığırların üst çenesinde 12 azı dişi olurken, kesici dişe sahip olmazlar. Alt çenelerinde 8 tane kesici diş ile 12 azı dişi olur. Yetişkin bir sığırın ağzında ise 32 diş vardır. 

Sığırın kesici dişlerinin durumuna bakılarak da yaşı belirlenebilir. İlk olarak süt dişi çıkarken, sonra bunlar düşer ve kalıcı dişler gelir.

Kesici dişlerin alt çenenin ön kısmında sol ve sağda 4'er adet olmak üzere toplamda 8 adet olduğu biliniyor. 

Yorumlar (0)