Koronavirüs salgını Kenyalılara yarıyor!

Koronavirüs salgını, Kenyalı balıkçılara beklenmedik bir nimet veriyor. Çin'den ithal edilen dondurulmuş fileto yerine Dünya'nın en büyük tatlı su göllerinden biri olan Victoria Gölü'nden balık yakalayan Kenyalılar krizi fırsata çeviriyor.

YAŞAM 23.03.2020, 14:39
Koronavirüs salgını Kenyalılara yarıyor!

Kenya, Uluslararası Ticaret Merkezi'nin 2018 verilerine göre, Çin'den balık ithalatının neredeyse tamamı olan 23.2 milyon dolarlık dondurulmuş balık satın aldı. Balıkçılar uzun zamandır ucuz ithalatın yerel ticareti baltaladığını şikayet ediyorlardı.

Ancak şimdi yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını Çin'den yapılan ithalatı yavaşlattı. Müşteriler, salgın endişesiyle yerel balıklara yöneldi. Fakat, Çin'den yapılan ithalat devam etmedikçe Kenya yakında kıtlıklarla karşı karşıya kalacak. Çünkü Kenya, tükettiği balık miktarının yalnızca üçte biri fazlasını üretebiliyor.

"Salgından dolayı mutluyuz"

38 yaşındaki Maurice Misodhi gibi Kenyalı balıkçılar, bereketli bir ay olduğunu söyleyerek yakalanan tüm balıkların müşterilerin tarafından satın alındığını kaydediyor.

Misodhi, Çin'de ortaya çıkan salgının daha ucuz Çin balıklarının ithalatına ket vurduğu için mutlu olduklarını belirterek "Balıkçılar olarak artık gülümseyebiliriz. İnsanların koronavirüsten muzdarip oldukları için değil, balıklarımızı iyi bir fiyata satabildiğimiz için" dedi.

Bir kilo Nil levreğinin fiyatı bir ay önce 250 şilin (2.50 dolar) iken şimdi 350 şilin seviyesine yükseldi.

"Çin'den gelenlerden korktular"

Genellikle Çinli tedarikçilerden ithalat yapan balık tüccarı Mary Didi, şimdi yerele döndüğünü kaydederken "Çinli ithalatçıların arzı azaldı ve müşterilerimin çoğu da virüsün bulaşacağını düşündüklerinden Çin balıklarından korktular" ifadesini kullandı.

Çin'den gelen balık yüzünden birçok lokal balıkçının ürünlerini düşük fiyata satmak zorunda kaldığını belirten Dunga Beach Yönetim Birimi Başkanı Bob Otieno da satışların arttığını söylüyor. Plaj, her gün 1 ila 1.5 ton balık avını kayıt altına alıyor. Satışlar da son iki hafta içinde yüzde 50'den yüzde 90'a yükseldi. 

"Arz talebi karşılamayacak"

Kenya yılda 180 bin ton balık üretiyor ancak 2019 yılı hükümet rakamlarına göre 500 bin ton tüketiyor.

Hükümetin balıkçılık departmanında yetkili olan Christine Adhiambo, Çin balıklarının en büyük iki ithalatçısının Kasım ayından bu yana ürün göndermediğini ve stokları düşürdüğünü söyledi. Adhiambo, Kenya'nın yakında sıkıntıyla yüzleşebileceğini belirterek, "Kenya yerel balık talebini karşılayamıyor, bu yüzden Çin'den gelen takviyelere çok güveniyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)