Kızılırmak'taki balık ölümlerinin nedeni ortaya çıktı!

Kızılırmak Nehri'ndeki akıntısız bir alanda yaşanan balık ölümleriyle ilgili araştırma yapan Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, incelemenin sonuçlarını paylaştı. Balık ölümlerine neden olan etmen ortaya çıktı.

YAŞAM 08.08.2022, 16:53 09.08.2022, 13:43 Hakan Öksüz
Kızılırmak'taki balık ölümlerinin nedeni ortaya çıktı!

Türkiye'nin önemli bir bölümünü besleyen ve ülkenin en büyük nehri olan Kızılırmak'ta görülen balık ölümleri, bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Söz konusu balık ölümleri, Sivas'taki Abdülhamidhan Köprüsü'nün altındaki alanda gerçekleşti. Ölü balıkları gören vatandaşlar, durumu ekiplere ihbar etti.

Balık ölümleri, akıntının olmadığı bir bölgede gerçekleşti!

Balık ölümleriyle ilgili ihbarlar sonrası harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, inceleme başlattı. Yapılan araştırma sonucunda balık ölümlerinin, akıntının olmadığı bir bölgede gerçekleştiği tespit edildi. Irmaktan ayrılarak diğer nehir kaynaklarıyla bağlantısız bir alanda biriken sularda bulunan balıkların öldüğünü aktaran ekipler, köprünün altındaki alanda yapılan incelemenin sonuçlarını paylaştı.

Çözünmüş oksijen değerleri arasında büyük fark var!

Nehrin diğer bölgelerinde su sıcaklığının 24,2 santigrat derece olduğunu bildiren araştırma ekibi, balık ölümlerinin gerçekleştiği bölgedeki su sıcaklığının ise 26,1 derece olduğunu aktardı. Söz konusu bölgedeki suyun pH değerinin 7,68 olarak ölçüldüğü ancak çözünmüş oksijen değerinin 0,10-0,15 mg/lt arasında olduğu kaydedildi. Nehrin diğer bölgelerindeki çözünmüş oksijen değerinin 5,5-6,0 mg/lt arasında olduğu ifade edildi.

Oksijen düşüklüğünün dışında başka bir sebep yok!

Araştırma sonucunda balık ölümlerinin, söz konusu bölgede bulunan sudaki çözünmüş oksijen miktarının düşük olması nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi. Bu sebeple balıkların vücut formlarının bozulduğu belirtildi. Oksijen miktarı dışında balık ölümlerine yol açan başka bir etmene rastlanmadığı aktarıldı.

Yorumlar (0)