Karadeniz’in hırçın dalgaları, 150 metrelik kumsalı yuttu

Samsun’da bir mahallenin halkı, 3 senedir kıyı erozyonla tehdit altında. Karadeniz’in hırçın dalgaları, 150 metrelik kumsal bölgesini yuttu. Mahalledeki evlere kadar yaklaşan dalgalar sebebiyle mahalleli zor günler yaşıyor.

YAŞAM 16.04.2022, 10:37
Karadeniz’in hırçın dalgaları, 150 metrelik kumsalı yuttu

Samsun’un Terme ilçesindeki Sancaklı Mahallesi sakinleri 3 senedir kıyı erozyonuyla tehdit altında bulunuyor. 150 metrelik kumsal alanda çok sayıda ağaç ve yeşillik alan, deniz suyunun altında kaldı. Karadeniz’in suyu, yerleşim birimlerine yaklaşarak mahalle yolunu ve evleri tehdit ediyor. Her geçen gün metrelerce yükselen ve ilerleyen deniz suyuna karşı adeta direniş başlatan halk, kalan ağaçları iplerle birbirlerine bağlamaya başladı. Kendi imkanlarıyla dalgaların önüne set kuran vatandaşlar, deniz suyunun şiddetini azaltmaya çalışıyor. 



“Kumsalın 150 metrelik kısmı denize gömüldü”

Doğal afetin her geçen gün daha da şiddetlendiğini ve mahalledeki evlere kadar geldiğini belirten Sancaklı Mahallesi Muhtarı Haydar Ayın, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Deniz, yerleşim birimlerini büyük oranda tehdit ediyor. Kıyı erozyonu olarak isimlendirilen bu doğal afet, her geçen gün de şiddetleniyor. Toprak kaymasını önlemek amacıyla kumsala çam ağaçları diktik. Ancak afetle birlikte çam ağaçları da Karadeniz’e karıştı. Son 3 senede 150 metrelik kumsalın denize gömüldüğünü gördük.”



“Bu afetin sebebi, tamamlanmayan dalgakıranlar”

Mahallenin sakinlerinden Yüksel Ata ise Karadeniz dalgalarının kumsalı yutmasının sebebi olarak yarım kalan dalgakıranlardan bahsediyor: “10 sene kadar önce denize bir dalgakıran seti kuruldu ancak bu dalgakıranlar artık mahallemizi yok etme seviyesine getirdi. Yaklaşık 3 senedir denizdeki dalgakıranlar hiçbir şekilde tamamlanmadı. Yetkililerle bu konuyu sürekli görüştük hem sözlü hem de yazılı olarak şikayetlerimizi ilettik ancak hiçbir gelişme olmadı. Kumsaldaki 500 çam ağacı denizde yok oldu. İçme suyunu aldığınız kuyularımız da denize gömüldü. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız son başvurumuz Başkan Mustafa Demir’e ulaşmış. Şu anda bu konuyla ilgileniyor. Samsun’dan ekipler gelip incelemeler yaptı. Umarım bu çalışmalar artık işe yarayacak.”



“Kıyı erozyonu su kuyusunu 150 metre sürüklendi”

“Kıyı erozyonu oluşmadan önce mahallede birçok su kuyusu vardı. Şu anda kıyıya yakın olan su kuyusu birkaç sene önce 150 metre kadar ileride, kuma gömülüydü. Ancak kıyı erozyonuyla birlikte betondan yapılan kuyu bile bulunduğu yerden koparak buraya kadar sürüklendi. Sancaklı’da hep böyle acılar yaşanıyor. Afetin yaptıklarını şaşkınlıkla izliyoruz. Yapılan mühendislik hataları, doğanın gücüne yenik düştü. 75 senelik hayatımda ilk kez böyle bir afet gördüm. Eğer gereken tedbirler alınmazsa kıyı erozyonu mahalleyi yok edecek. Başkan Mustafa Demir inşallah bu sorunu çözecektir.”

Yorumlar (0)