Kılıçdaroğlu’ndan ‘ittifak’ yorumu! “Bunu bozamayız”

Bir televizyon kanalına konuk olan ve önemli açıklamalarda bulunan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 partinin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu dile getirerek, “Basit hesaplar yaparak bu birliği bozamayız. Türkiye’yi bu sıkıntılı süreçten kurtarmamız gerekiyor. Tarihi bir sorumluluğu üstlenmiş durumdayız” ifadelerini kullandı. 

SİYASET 16.04.2022, 10:47
Kılıçdaroğlu’ndan ‘ittifak’ yorumu! “Bunu bozamayız”

Millet İttifakı içinde yeni bir ittifak kurulacağına yönelik söylemler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Özellikle Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bu çerçevede görüşler dile getirmesi, akıllarda soru işareti bıraktı. Millet İttifakı içindeki son durumu değerlendiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “İttifak bünyesinde yer alan tüm başkanlarımızın hepsi uyum içinde bulunuyor. Çalışmalarımızı bu şekilde kararlılıkla sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak nasıl daha fazla milletvekili elde edebiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz”

Çokça konuşulan seçim kanunun, AK Parti tarafından kendi makamlarını korumak amacıyla hayata geçirildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “İstediklerini yapsınlar. Aslında bizi çok bağlayan bir durum yok. Mevcut bir kanun çıkmış durumda. Biz de bu konuda yeni bir plan-programı yaparız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak nasıl daha fazla milletvekili elde edebiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz. Her seçeneği ince eleyip sık dokuyoruz” dedi. 

“İttifak bünyesinde yer alan yeni bir ittifaktan söz ediliyor”

Diğer partilerin de benzer çalışmalar yürüttüğüne vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Temel Bey, bu konuda yine aynı şekilde bazı konuları ele alarak değerlendiriyor. Yeni bir ittifak oluşabileceğine dair söylemleri ben bilmiyordum. Televizyondan duydum. Temel Bey böyle bir açıklamada bulunuyor ama benim anladığım kadarıyla burada asıl niyet, ittifaktan kopmak değil. İttifak bünyesinde yer alan yeni bir ittifaktan söz ediliyor. 8 gün sonra bir toplantımız var. Bu konuyu da mutlaka ele alırız. Seçim yasasına dair de geniş çaplı değerlendirmeler yapacağız. 8 ihtimalli bir çalışma gerçekleştirdik, onu kendilerine sunacağız. Bu şekilde kendimize bir yol haritası tasarlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Her olası durumun artısı da vardır, eksisi de vardır”

İttifak bünyesinde oluşacak yeni bir ittifakı nasıl karşılayacağına dair de görüşlerini paylaşan Kılıçdaroğlu, “Temel Bey bir açıklama yapmış ve kendi görüşlerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Ben bu olaya şöyle bakıyorum, otururuz, bir araya geliriz, gerekli değerlendirmeleri yaparız. Seçenekler ve ihtimalleri ele alırız. Her olası durumun artısı da vardır, eksisi de vardır. Bunları süzgeçten geçirdikten sonra, liderler en doğru olan kararı hayata geçirir” şeklinde konuştu. 

“Asıl önemli olan nokta, parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek”

Seçimlerde başarılı olamama tehlikesi bulunan partilerin bünyesindeki siyasilerin, CHP listelerinde yer alması ile ilgili bir çalışma yürütülüp yürütülmediğine dair de soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Hepsini ele alıp, gerekli değerlendirmeyi yapıyoruz. Az önce bahsettiğimiz 8 seçenek arasında bu olasılık da bulunuyor. Gelinen şu aşamada, bir partinin, yalnızca kendi bünyesinden fazla sayıda milletvekili çıkarmasının çok bir önemi yok. Burada asıl önemli olan nokta, parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek. Türkiye ancak o zaman rahatlar. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak bazı değerlendirmeleri yapmak gerekir” dedi. 

“Her şehrimiz için ayrı bir planlama gerçekleştirmek gerekir”

Az önce de vurguladığım bu 8’li ihtimaller plan bu işin uzmanları tarafından kaleme alınıyor. Bu program üzerine çalışan bir uzman grubumuz bulunuyor. Tabii şuan olgunlaşmış bir seviyede değil bu. Her şehrimiz için ayrı bir planlama gerçekleştirmek gerekir. Her şehrimizin yapısına tek tek bakarak ona göre ittifak bünyemizdeki başkanlara bir sunum gerçekleştirmemiz gerekir. Onun sonrasında da bir genel onay gerekiyor tabi. Bizim gibi diğer partiler de şüphesiz bu tür projeleri kendi ekiplerince tasarlıyorlardır” şeklinde konuştu. 

“Güçlendirilmiş bir parlamenter model inşa etmek istiyoruz”

Üzerine çalışılan 8’li seçenek modelinin siyasiler tarafından değil, işinde uzman isimler tarafından planlanmakta olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Akademik kesimlerin de ciddi destekleri oluyor bu konuda. Benim asla bir karamsarlığım yok. Güzel şeylerin olacağına inanıyorum. 6 parti ile bir Millet İttifakı oluşturduk. Amaçlarımız var, hayallerimiz var. Güçlendirilmiş bir parlamenter model inşa etmek istiyoruz. O sebeple bir partinin tek başına bir başarısından ziyade, parlamentoda çoğunluğu ele geçirmek daha büyük bir önem arz ediyor” dedi.

“Herkesin bizimle ilgili bir umudu var”

"6 lider de Millet İttifakı çatısı altında mı?" sorusuna cevap veren Kılıçdaroğlu, “Vatandaşlarımız, bu durumu böyle yorumladı. Herkesin bizimle ilgili bir umudu var. Biz her türlü teklife açığız. Bir genel başkan, çıkar da kendi önerisini söylerse bizler de saygı içerisinde dinler, değerlendiririz. Ancak bana sorarsınız, Millet İttifakı çatısı altında bir uzlaşı oluşmuş durumda” ifadelerini kullandı. 

“İttifak çatısı altında bir çatlak bulunmuyor”

“Millet İttifakı’nda bir bölünme söz konusu olabilir mi?” sorusuna da yanıt veren Kılıçdaroğlu, “İttifak çatısı altında bir çatlak bulunmuyor. Genel başkanların hepsi çok samimi bir şekilde görüşlerini dile getiriyorlar, herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil” şeklinde konuştu. 

“Olay bir yanlış anlamadan ibaretti”

DP Lideri Gültekin Uysal'ın, ittifak bünyesinde yer alan iki parti konusunda bazı olumsuz görüşlerini paylaştığının hatırlatılması üzerine de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Gültekin Bey bu konuda gerekli açıklamayı yaptı ve yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Bir düzeltme tweeti atarak bu durumu aydınlattı. Sorun da hallolmuş oldu. Olay bir yanlış anlamadan ibaretti. Açıklamalarda asıl kastedilen konu çok farklı. Gültekin Bey beni kısa süre içerisinde ziyaret edecek. Ama yalnızca beni değil bünyemizdeki tüm partilere bu ziyaretleri gerçekleştirecek. Ayın 24’ünde de kendisine hep birlikte konuk olacağız” dedi. 

“Macaristan ile Türkiye’nin hiçbir benzer tarafı bulunmuyor”

Macaristan’da Orban’ın 6 partiye karşı zafer elde etmesinin kendilerine yönelik bir malzeme olarak kullanılmaya çalışıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Macaristan’da seçime giren muhalif taraf, doğru adaylar üzerinde yoğunlaşamadı. Macaristan ile Türkiye’nin hiçbir benzer tarafı bulunmuyor. Macaristan’da kişi başı gelire bakın. 18 bin dolar seviyelerinde. Bizde ise bu rakam 8 bin dolar. İki ülke arasında her alanda birçok farklılık var. Orada da 6 parti vardı diyorlar. Aramızdaki tek benzerlik 6 rakamının olması. Başka hiçbir ortak yönümüz bulunmuyor” şeklinde konuştu. 

“Bu birlik bozulamaz, bunu kabullenemeyiz”

“İttifak bünyemizde bizlerle birlikte çalışmalar yürüten genel başkanlarımızın hepsi Türkiye’nin refah seviyesini yükseltmek için çabalıyor” diyerek sözlerine devam Kılıçdaroğlu, “Çok ciddi ekonomik problemlerimiz var. Bu konumdan Türkiye’yi kurtarmamız gerekiyor. Hepimiz arzuluyuz ve iddialıyız. Vatandaşlarımız da bize ciddi bir destek veriyor. 6 parti olarak tarihi bir sorumluluk üstlendik. Basit hesaplar ile bu birliği bozamayız. Bozulamaz. Bunu kabullenemeyiz. Türkiye’yi karanlıktan kurtarmak için bir araya geldik. İttifak içindeki hiç kimse bireysel bir amaç derdinde değil” ifadelerini kullandı.  

“Bu seçimlerde en doğru aday, güven veren kişi olacak”

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili önemli mesajlar veren Kılıçdaroğlu, “Bu seçimlerde en doğru aday, güven veren kişi olacak. Seçim öncesinde vaat edilen her şeyi seçildikten sonra yerine getirecek olan kişi olacak. Vaat edilen her husus konusunda 6 genel başkanın da güvenini alabilecek, 5 genel başkanın da güvenini alabilecek, yani herkesin onayını kazanacak bir adayın olması gerekir. Hepimiz toplanıp, her şeyi değerlendirip, bir karar alacağız. Vatandaşlarımızın talebine de bakacağız, kendi içimizdeki görüşlere de bakacağız. Burada asıl önemli olan kelime güvendir. Bugün 6 partiyi tek çatı altında bir araya getiren işte bu güven olgusudur” dedi.  

“Tek aday ile bu seçime girmek daha uygun”

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok adaylı olarak gerçekleştirilmesi sizin için daha mı uygun?” sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Bunu henüz ele almadık. Ama benim şahsi görüşümü soracak olursanız, tek aday ile bu seçime girmek daha uygun. Birinci tur sonunda kazanılır ve bu iş de burada sonlanır” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, seçimlerde aday olacak ismi 6 genel başkanın belirleyeceğini de sözlerine ekledi. 

“Biz burada isimden ziyade adayın niteliklerine vurgu yapacağız”

Aday olması muhtemel isimler üzerine şuana kadar hiçbir istişarede bulunmadıklarının altını çizen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz toplantılarımızda şunu vurguladık, bize cumhurbaşkanı adayını her zaman soracaklar. Ama biz burada isimden ziyade adayın niteliklerine vurgu yapacağız. Bu nitelikleri taşıyan bir ismi de aday olarak ön plana çıkaracağız ve onu destekleyeceğiz. Bizim kararımız bu yönde gerçekleşti” ifadelerini kullandı. 

“Bu seçimler Türkiye’nin geleceğini belirleyecek”

Aday belirleme konusunda kamuoyu araştırmalarının dikkati alınıp alınmayacağına da değinen Kılıçdaroğlu, “Devletin başına geçecek olan bir adayın devletin yapısını iyi bilmesi ve tanıması gerekir. Herhangi bir durum için mücadele etmiyoruz. Bu seçimler Türkiye’nin geleceğin belirleyecek. Atacağımız her adımı defalarca kez düşünmek ve değerlendirmek durumundayız. Ben vatandaşlarımızın ferasetini biliyorum ve onlara inanıyorum” dedi. 

“Herkesten daha fazla bu seçime hazırız”

Açıklayacakları doğru aday ile Türkiye’nin hak ettiği konuma erişeceğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Bütün planlamalarımız ve hazırlıklarımızı yapıyoruz. AK Parti de dâhil olmak üzere herkesten daha fazla bu seçime hazırız. İstediklerini yapsınlar, biz bu seçimde tüm sandıkları güvenliği tesis edeceğiz. Bizdeki veriler kimsede yok” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)