İyi uyku uyumanın yolu bulundu

Araştırmacılar 29 kişinin katıldığı 4 haftalık bir deneyde, uyku kalitesini artırmanın basit bir yolu keşfetti. Araştırmacılardan Pawel Wargocki, “İyi havalandırılmış bir yatak odasında uyumak, bilişsel yetenekleriniz açısından daha faydalı olabilir” dedi.

YAŞAM 07.04.2024, 11:46 Melina Ay
İyi uyku uyumanın yolu bulundu

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden araştırmacılar, uyku kalitesini artırmanın basit bir yolunu belirledi. 29 kişinin katıldığı 4 haftalık bir deneyde, farklı havalandırma sistemlerinin kullanıldığı odaları incelediler. Independent Türkçe'nin haberine göre, az havalandırılan odalarda uyku kalitesinin düşük olduğu, iyi havalandırılan odalarda ise arttığı gözlendi.

Karbondioksit seviyesini azaltmanın…

Araştırmacılar, havalandırma sistemlerinin odadaki karbondioksit seviyelerini azaltmanın uyku kalitesini belirlemede önemli bir faktör olduğunu vurguladılar. Ayrıca, güçlü fan sistemlerinin havadaki partikülleri daha etkili bir şekilde temizlediği belirtildi.

Gece uyanma süresini etkiliyor

Araştırmada, fan hızının artırılarak havalandırma oranının yükseltilmesinin ölçülen uyku kalitesini iyileştirdiği bildirildi. Daha etkili havalandırma sistemlerinin gece uyanma oranını azalttığı ifade ediliyor.

“Hava kalitesi bilişsel yetenekleri etkileyebilir”

Araştırmacılardan Pawel Wargocki, odalardaki havalandırma seviyesinin bilişsel kapasite üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: "Yatak odasındaki hava kalitesi, konsantrasyon, anlama ve tepki verme gibi bilişsel yeteneklerinizi etkileyebilir. İyi havalandırılmış bir yatak odasında uyumak, bilişsel yetenekleriniz açısından daha faydalı olabilir" dedi.

Araştırmacılar, ileride daha büyük bir grupla yapacakları deneylerde nem oranı ve karbondioksit yoğunluğu arasındaki ilişkiyi daha yakından incelemeyi amaçladıklarını belirtiyor.

Yorumlar (0)