İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü: İşte TBMM'ye gelen ilginç dilekçeler!

TBMM Dilekçe Komisyonu'na 15 Mayıs-22 Ağustos 2023 tarihleri arasında binlerce vatandaştan dilekçe geldi. Bu dilekçelerin arasında Fenerbahçe'nin diziliş taktiğinin değiştirilmesi talebinden ülkedeki bütün vatandaşlara belirli süreli memur olma hakkının tanınmasına, fahiş kira artışı talep eden ev sahiplerinden evliliklerin 10 yılda bir yenilenmesine kadar yüzlerce ilginç dilekçe yer alıyor.

YAŞAM 21.09.2023, 12:09 21.09.2023, 12:34
İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü: İşte TBMM'ye gelen ilginç dilekçeler!

Vatandaşların meclise ilettiği şikayet ve dileklerini inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonuna 15 Mayıs-22 Ağustos 2023 tarihleri arasında toplam 1154 başvuru yapıldı. Komisyona kadın vatandaşlardan gelen dilekçe sayısı 245 olurken, erkeklerden toplam 909 adet dilekçe geldi.

Vatandaşlar Dilekçe Komisyonuna başvurularını ağırlıklı olarak elektronik posta yolu ile iletti. Başvuruların 1027'si elektronik posta yoluyla, 70'i postayla geri kalanı ise faks, elden, milletvekilleri ile ulaştırmak gibi yollardan gerçekleşti.

918 dilekçe için karar alındı

Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, konuya ilişkin gerçekleştirdiği 5 toplantıda 918 dilekçeye ilişkin karar aldı, 18 dilekçe ise mevzuata uygun bulunmaması ya da mükerrer olması dolayısıyla işlemden kaldırıldı. Diğer dilekçeleri inceleme çalışmaları ise devam ediyor.

Komisyon, yeni bir kanun ya da kanun değişikliğini gerektiren başvurulardan kanun olarak düzenlenmeleri konusunda toplumsal yarar görülenlerin birer örneğini de TBMM Başkanlığı ile bilgi için Cumhurbaşkanlığına gönderiyor. Kanun teklifi gerektiren bütün kararlar milletvekillerine de dağıtılıyor. Vatandaşlardan gelen yeni yasal düzenleme taleplerinden ya da değiştirilmesi istenen kanunlardan ise TBMM üyelerinin hepsi haberdar ediliyor.

Komisyonun görev ve yetki alanına girmeyen dilekçeler ile ilgili herhangi bir işlem yapılmazken, bazı şikayet ve taleplere ilişkin başvuru sahiplerine ilgili yönetmelik, kanun ve kuruma yapılmış başvuruların süreçleri ile ilgili bilgi veriliyor.

Vatandaşlardan ilginç dilekçeler

Komisyona gelen dilekçeler arasında bazı ilginç talepler olduğu da ortaya çıktı. İşte o ilginç dilekçeler…

‘‘Fenerbahçe'nin saha dizilişi değişsin’’

Konya'da yaşayan bir vatandaş, 2 Haziran tarihinde Komisyona başvuru yaparak Trendyol Süper Lig takımlarından Fenerbahçe'nin sahaya diziliş şeklinin değiştirilmesini talep etti.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı ise inceleme çalışmaları sonucunda dilekçeye verilen cevapta, söz konusu talebin Dilekçe Komisyonunun görev ve yetki alanına girmediği vurgulanarak, "3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğü'nün 116'ncı maddesi gereğince dilekçe hakkında Komisyonumuz tarafından başka bir işlem yapılamayacağı yönünde karar verildi" ifadeleri kaydedildi.

‘‘Fahiş kira artıran ev sahibi, aboneliklerden men edilsin’’

Başvurular arasında hızla artan konut kiraları ile satış fiyatlarından şikayetçi olan çok sayıda vatandaşların da talebi bulunuyor. Piyasadaki fahiş fiyat artışlarına müdahale edilmesine ilişkin kanuni düzenleme talebi içeren dilekçeler arasında, "söz konusu fahiş kira artışını talep ederek kiracılarını çıkaran ev sahiplerine yönelik elektrik, doğal gaz ve su aboneliklerinden 5 yıl kadar men cezası verilmesi" talebi de bulunuyor.

LGBT propagandası

Bazı vatandaşlar ise LGBT propagandasına karşı kamu kurumlarının koordineli bir şekilde mücadele etmesini ve eşcinselliğin hukuk alanında bir suç olarak yer almasını istediklerini bildirdi.

"Bütün vatandaşlara belirli süreli memur olma hakkı tanınsın"

Komisyona gelen bazı dilekçelerin konuları şöyle:

- Engelli vatandaşlara özel askeri kurum kurulması,

- Olası bir savaş halinde görev alacak olan kişilere temel askerlik eğitimi verilmesi,

- Ülkedeki bütün vatandaşlara belirli bir dönem memur olma hakkı tanınması, --- Bankacılık sektöründe çalışan kişilere yıpranma payı verilmesi,

- Bedelli askerlik ücretinin düşürülmesi,

-Uzaktan eğitim içerikleri arsına AFAD eğitimlerinin eklenmesi,

- Türkiye Masa Tenisi Federasyonu 2022-2023 Spor Toto Sezonu Kadınlar 2. Ligi'nde şampiyon olan kadın sporcuların takdir edilmesi,

- Sanatçı Cem Yılmaz'ın Selçuk Üniversitesi'nde bir gösteri düzenlemesi,

- İstanbul'un fetih tarihinin ulusal bayram ilan edilmesi,

- Evliliklerin zaman içinde yaşanan yıpranma nedeni ve kaybetme korkusuyla eşlerin birbirini önemsemesi amacı ile her 10 yılda bir evliliklerin düşerek yeniden tazelenmesi ya da ayrılığın sorunsuz yaşanması adına kanun değişikliği yapılması,

- Türbelerdeki mezarların boş olup olmadığı ve türbelerdeki mezarların ilgili kişilere ait olup olmadığının tespit edilmesi,

- 20 sene ve üzeri evli kalan ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi,

- Televizyon yayınlarına ilişkin müstehcenlik kısıtlaması getirilmesi,

- Banka faizlerinin düşürülmesi,

- İdam cezasının getirilmesi,

- Yaz mevsiminde tatil beldelerine geçici olarak yerleşen kişilerden ek harç ile ek vergi alınmasına ilişkin kanuni düzenleme yapılması gibi talepler dikkat çeken başvurular arasında yer aldı.

Yorumlar (0)