İngiltere'den emsal 'veganlık' kararı!

İngiltere'de bir mahkeme, veganlığın yasalar tarafından korunan "felsefi inanç" olduğuna hükmetti.

YAŞAM 03.01.2020, 17:38 13.01.2020, 12:19
İngiltere'den emsal 'veganlık' kararı!

Norwich şehrinde yaşayan Jordi Casamitjana isimli kişi, çalıştığı hayvan hakları kuruluşu League Against Cruel Sport'un (LACS) çalışanlarına ait emeklilik fonlarını, hayvanlar üzerinde testler yapan şirketlere yatırdığını ortaya çıkardığı için işten çıkarıldığını öne sürerek şirketten davacı oldu. 

Birmingham Üniversitesi'nde hukuk hocası olan Casamitjana, şirketin "kendisini etik veganizm inancı nedeniyle çıkarmasının din ve inançları koruma altına alan 'Eşitlik Yasası'na aykırı olduğunu" söyledi. 

Hayvanların avlanmasına karşı kampanyalar düzenleyen LACS ise, Casamitjana'nın "görevi suistimal" sebebiyle işine son verildiğini bildirdi, veganlığın yasalarla korunamayacağını öne sürdü.

Hakimden emsal karar

Bugün yapılan duruşmada Yargıç Robin Postle, bir kişiyi vegan olduğu için işten çıkarmanın yasal olmadığına hükmetti.

Bu emsal kararla, veganlık "din ya da felsefi düşünce" kategorisinde girdi ve "Eşitlik Yasası" kapsamında korumaya alınmış oldu.

Duruşma sonrası Sky News'e açıklamalar yapan Casamitjana, "Bu davayı kazanmak çok önemliydi. Bu dava birçok veganın hayatını da etkileyecek. Çoğu insan beni destekledi çünkü kendileri ya da yakınları vegan oldukları için ayrımcılığa uğruyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)