İkinci el telefon ve tablet satışlarında yeni dönem: Resmi Gazete'de yayımlandı

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre, elektronik kimlik bilgisi olan kullanılmış ürünlerin yenilenebilmesi için bir yıl öncesiyle ilgili ses, data veya kısa mesaj kullanım trafiğinin bulunması zorunlu tutulacak. Yenileme yapılmadan ikinci el ticarete mevzu olan kullanılmış tablet ve cep telefonların, tüketicinin kolay bir şekilde okuyabileceği ve görebileceği şekilde, ürünün mevcut durumunu ve gördüğü işlemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satışa sunulması zorunlu olacak.

YAŞAM 02.09.2021, 12:54 04.09.2021, 09:30
İkinci el telefon ve tablet satışlarında yeni dönem: Resmi Gazete'de yayımlandı

Ticaret Bakanlığı’nın Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik başlığıyla yaptığı düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İkinci el ürünler bilgilendirme etiketiyle satılacak

Hazırlanan yönetmelik, yenilenen ürünlerin satışına yönelik ayrıntıları içeriyor.

Bu yönetmelikle birlikte yenileme yapılmadan ikinci el ticarete mevzu olan kullanılmış tablet ve cep telefonlarının, tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği ve görebileceği şekilde, ürünün gördüğü işlemleri ve mevcut durumunu gösteren bilgilendirme etiketiyle satışı zorunlu hale getirildi.

"Ses, data veya SMS kullanım trafiği" şartı

Resmi Gazete'nin 22 Ağustos 2020 tarihli sayısında konuyla ilgili yayımlanan yönetmelikte, cep telefonlarının yenilenebilmesi için minimum bir sene kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması koşulu getirilmişti.

Yeni düzenlemeyle birlikte elektronik kimlik bilgisi olan kullanılmış ürünlerin yenilenebilmesi amacıyla en az bir sene öncesine ait SMS, ses veya data kullanım trafiğinin bulunması zorunlu tutulacak.

Öte yandan yenileme yetkisi bulunmayanlar ya da konuyla ilgili belgeye sahip firmalara bağlı olan yetkili satıcı ve alıcı vasfını taşımayanlar, yenilenmiş ürün algısı oluşturacak bir biçimde ticari ve reklam uygulama yapamayacak.

Yetkili alıcının sorumluluklarında düzenleme

Yönetmelik kapsamında yetkili alıcının sorumluluklarında da birtakım düzenlemelere gidildi.

Yetkili alıcı, elektronik kimlik bilgisi olan kullanılmış ürünlerin en az bir sene öncesine ait SMS, ses veya data kullanım trafiği bulunduğunu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtları yoluyla kontrol edecek.

Kullanılmış ürününü değerleme işlemini, ürünün teslim edildiği ya da ulaştığı tarihten sonraki 3 iş günü içinde neticelendirecek olan yetkili alıcı, bu süre içinde tüketicinin bu değerlemeyi kabul ettiğine yönelik yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısıyla onayını alacak.

Onay alındıktan sonra yetkili alıcı, ödemeyi tüketiciye yapacak ya da yapılmasını sağlayacak. Ödeme zamanı, tüketiciye önceden haber verilmesi ve onayının alınması şartıyla 3 iş gününe kadar uzatılabilecek. Söz konusu ödeme miktarı, tüketici tarafından yeni bir mal satın alındığı hallerde, yeni ürünün fiyatından düşürülebilecek.

Yenileme merkezinin sorumlulukları

Yönetmelikle birlikte yenileme merkezinin sorumluluklarında da değişiklik yapıldı.

Yenileme merkezi, elektronik kimlik bilgisi olan kullanılmış ürünlerin en az bir sene öncesine ait SMS, ses veya data kullanım trafiği bulunduğunu BTK kayıtları yoluyla kontrol edecek. Bu koşulları karşılamayan kullanılmış ürünlere yenileme yapılamayacak.

Yenilenen kullanılmış ürünün sertifikalandırma işlemini Merkez, TSE tarafından numaralandırılmış hologramlı sertifika formuyla ve yenileme yetki belgesi, iletişim bilgileri ve yenileme işlemine yönelik detayları içeren karekodla güvenliğini sağlayacak biçimde yerine getirecek.

Merkez ayrıca, sertifikanın yenilenmiş malla beraber kalıcı veri saklayıcısı ya da yazılı olarak verilmesine imkan tanıyacak. Yenileme merkezine ilişkin standartta ifade edilen yenileme işlemini kendisi gerçekleştirebileceği gibi ihtiyaç olması durumunda yetki belgesi almış farklı merkezlerden de bu hizmeti alabilecek.

Yenileme merkezi, sermaye şartı haricinde yönetmelikte bulunan diğer şartları sağlayan kendisine bağlı şubeler kurabilecek. Ayrıca bu şubeler için yenileme yetki belgesi alınması zorunlu olacak.

Yenileme faaliyetlerine ait belge ve bilgileri merkez, bakanlığa bildirmek zorunda olacak.

Yorumlar (0)