İdeal kahvenin matematiksel formülü bulundu!

Bilim insanları, daha yoğun kıvamlı ve keyfi doyasıya çıkarılacak ideal bir fincan kahve için matematiksel bir model geliştirdi. Bilim insanlarından oluşturulan ekip, söz konusu modelle, daha az kahve ve büyük taneler hâlinde öğütülen kahve çekirdeklerinin "ideal kahveyi" oluşturacağını söylüyorlar.

YAŞAM 23.01.2020, 14:25 23.01.2020, 14:34
İdeal kahvenin matematiksel formülü bulundu!

5 ülkeden kimyagerler, matematikçiler, malzeme bilimciler ve kahve meraklılar bir araya gelerek ideal kahvenin nasıl olması gerektiği konusunda bir araştırma ekibi kuruldu. Araştırmacılar hep birlikte, bu sürecin optimize edilebilmesinin bir yolu olup olmadığını görmek için tipik olarak dünya çapında kullanılan espresso makineleri tarafından kullanılan kahve telvelerinin standart 20 gramlık bölümünü analiz ettiler.

Araştırma ekibi, çalışma esnasında öğütülen kahve çekirdeklerinin boyutuna ve espresso makinesinin su pompalama işlemi sırasında ortaya çıkan su basıncına, suyun akış hızına ve her demlemeye giden kahve miktarına bir bir dikkat ettiler. Kafein ve diğer moleküllerin kahveden nasıl çözüldüğünü gözlemlemek için elektrokimyaya yaslanan ekip, daha sonra farklı demleme yöntemlerinin metriklerini tahmin ve test etmelerini sağlayan matematiksel bir model oluşturdu.

Analiz sayesinde, farklı demleme yöntemlerinin özütleme verimi hesaplandı, bu da fincanda sıvı olarak çözünen katı kahve telvesinin yüzdesini ifade ediyor. Ekip, zannedilenin aksine daha az kahve kullanmanın aslında daha yüksek verime yol açtığını ve kahvenin lezzet profilinde yok denecek kadar az değişiklik olduğunu tespit etti.

İdeal kahve araştırma ekibinin bir parçası olan Oregon Üniversitesi'nden Kimyager Christopher Hendon, “20 gram kahve yerine 15 gram kullanırsanız ve çekirdekleri daha kaba öğütürseniz, gerçekten hızlı çözünüp harika tadı olan bir kahveye sahip olabilirsiniz. Hem kahve çekirdeklerinden daha olumlu tatlar çıkarırsınız, hem de kahvenin hazır olma süresini kısaltırsınız. Böylece, acı veya tatsız aromalar da asla bardağa giremez.” ifadelerini kullanıyor.

Harika tadı olan bir kahve fikri öznellik meselesi olsa da, araştırma da ortaya konan daha az kahve ve zaman israfı olumlu bir özellik olarak göze çarpıyor. Bilim insanları da kahve sektöründeki 20 gram yerine 15 gram kullanılmasıyla ortaya çıkan yüzde 25'lik azalmanın, büyük çevresel faydalara ek olarak önemli derecede tasarruf sağlayacağını ifade ediyorlar.

Yorumlar (0)