Hayvancılıkta şap virüsü alarmı: Bakanlık uyardı

Çeşitli kentlerde görülen şap hastalığı sebebiyle bütün hayvan pazarları için kapama kararı alındı ve iller arası hayvan nakline yasak getirildi.

YAŞAM 09.03.2023, 11:38
Hayvancılıkta şap virüsü alarmı: Bakanlık uyardı

Türkiye’nin birçok kentinde 2 ay kadar devam eden SAT-2 tipi şap virüsü sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı çalışmalara başladı. Bakanlık hayvanlarda ortaya çıkan bu hastalığın yayılmasını önüne geçmek üzere çeşitli tedbirler aldı.

İdari izinler iptal edildi

Önlemler kapsamında ihracat, ithalat ve kesim amaçlı sevkler haricindeki bütün hayvan hareketlerine yasak getirildi. Öte yandan ülke genelinde bulunan hayvan pazarları için kapama kararı alındı.

SAT-2 tipi şap virüsü sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın direktifleri doğrultusunda, bütün Türkiye’de ikinci bir karara kadar veteriner sağlık teknikeri, veteriner hekim ve teknisyenlerinin izinleri iptal edildi.

Virüs için aşı çalışmaları başlatıldı

Önlemlere uymayan kişilere ise para cezası verilecek. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede şu ifadelerde bulunuldu: “Ülkemiz genelinde meydana gelen şap hastalığı dolayısıyla hayvan pazarları için kapama kararı alınmıştır. İkinci bir karara kadar hayvanların hareketi ve satışına yasak getirilmiştir. Aksi halde kolluk kuvvetlerince 36a kanunun ilgili maddesine göre, söz konusu hastalıkların çevreye dağılmasının önüne geçilmesi düşüncesiyle Bakanlık önlemlerine uymayanlara 46 bin 159 TL idari para cezası verilecektir.”

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığınca çiftçilere yollanan bilgilendirme mesajında aşı işlemlerinin sağlandığı ifade edilerek, virüsün SAT-2 olduğu, aşı faaliyetlerine devlet ve özel sektör kontrolünde başlandığı ve üretimin bitmesi sonrasında sahaya verileceği aktarıldı.

Yorumlar (0)