Havrita nedir? Havrita ne demek?

‘Havrita’ isimli mobil uygulama, son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Havrita uygulamasının nasıl bir işlevi olduğunu merak eden birçok vatandaş, internet ortamında incelemeler yaparak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Peki, Havrita nedir? Havrita ne işe yarıyor? İşte ayrıntılar…

YAŞAM 23.08.2022, 11:31 24.08.2022, 09:55
Havrita nedir? Havrita ne demek?

Havrita isimli mobil uygulama, sokakta gezen başıboş köpeklerin yerlerini gösteren bir platform olarak dikkat çekiyor. Hayvanları hedef gösterdiğini ve onların öldürülmesine zemin hazırladığını iddia eden birçok hayvansever ise bu uygulamaya karşı çıkıyor. 

Havrita uygulaması ne işe yarıyor?

Havrita uygulaması, Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından hayata geçirildi. Sokakta gezen başıboş köpeklerin yerini tek tek gösteren harita, köpek korkusu olan insanlara da yardımcı olmayı hedefliyor. 

Havrita uygulaması nasıl çalışıyor?

Havrita uygulamasında her vatandaş kendi mahallelerinde bulunan başıboş köpeklerin fotoğrafını çekerek uygulamada paylaşıyor. Kullanıcıların sokakta yaşayan köpeklerin yerlerini harita üzerinde işaretledikleri uygulama, bazı kesimler tarafından alkış alırken bazı kesimler ise bu faaliyetlere sert tepki gösterdi. Platforma tepki göstererek harekete geçen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, bu uygulama sonrası birçok köpeğin zehirlendiğini ve platformun komple kapatılması gerektiğini vurguladı.
 

Havrita kapatıldı mı?

Platforma yönelik tepkilerin artması sonrası Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu tarafından konu mahkemeye taşındı. Konuya ilişkin gelişmeleri paylaşan bazı yetkililer, sokak hayvanlarının yerini gösteren Havrita uygulamasına erişim engeli getirildiğini iddia etti. 

Havrita uygulaması tekrar açılacak mı?

Kendilerine gelen eleştiriler sonrası açıklamalarda bulunan Havrita Başıboş Köpek Haritası Sözcüsü Avukat Devrim Koçak, “Bu uygulama tamamen iyi niyetle, sokak köpeklerinin huzuru ve insanların güvenliği için oluşturulmuştur. Çok ağır ve değişik iftiralar ortaya atıldı. Bunun üzerine uygulama yöneticileri de kısa bir süre faaliyetlere ara verme kararı aldı. Herhangi bir erişim engeli falan yok. Bunlar asılsız söylentilerdir. Sitenin kendi sahibi, kendi kararı ile faaliyeti durdurdu. Çünkü art niyetli birtakım grupların bu uygulama üzerinden katliam yapabileceğini düşündük. Ara vermemizin sebebi budur” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)