Giresun'da aşırı yağışın sebebi Charlie Brown!

Giresun'da etkisini gösteren aşırı yağışların sebebi "Charlie Brown" ismi verilen bulutlar olarak açıklandı. 

YAŞAM 24.08.2020, 10:09 24.08.2020, 10:15
Giresun'da aşırı yağışın sebebi Charlie Brown!

Giresun'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybetti. 361 bina tahribata uğrarken, 17 bina ise yıkıldı.

İTÜ'den (İstanbul Teknik Üniversitesi) Prof. Dr. Orhan Şen, kentte meydana gelen aşırı yağışların sebebini "Charlie Brown" denilen bulutlar olarak açıkladı. 

Prof. Dr. Şen, söz konusu bölgede bu dönemde etkisi gösteren yağışların mevsim normallerine uygun olduğunu belirterek, yağışın şiddetinin de mevsim normali haline geldiğini söyledi. 

Söz konusu yağışları "iklim değişikliğine" bağlamanın yanlış olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Şen, belediyelerin bunu bahane olarak kullandığını ve işin içinden sıyrılmaya çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. Şen, dere kenarlarının imara açıldığını kaydetti. 

Birkaç gündür bölgede etkisini gösteren yağışları izlediklerini aktaran Prof. Dr. Şen, deniz suyu sıcaklığını 25 derece olarak tespit ettiklerini ve bu durumun bir tehlike oluşturabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Şen, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de bu tehlikeyi fark ettiğini ve vatandaşlara önemli uyarılarda bulunduğunu aktararak, söz konusu yağışların iklim değişikliği ile açıklanamayacağını söyledi.

Denizin üzerinde 12-13 km kalınlığa sahip olan ve Charlie Brown ismi verilen bulutların oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, bulutların ilk olarak denizin üzerinde oluştuğunu, ardından karaya doğru hareket etmeye başladığını açıkladı. 

Prof. Dr. Şen, metrekareye 139 kilogram yağış düştüğünü belirterek, bunun afete dönüşmesinin "insan" kaynaklı olduğunu ifade etti.

Dere kenarlarında mevcut olan yapılaşmanın ciddi bir problem olduğunu aktaran Prof. Dr. Şen, söz konusu bölgede derelerin bulunduğunu ve derelerin arkasında dağların olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Şen, derelerde bulunan suyun, dağlara düşen yağışın debisi ile akış gücünü aldığını kaydederek, dere yatağına bina yapılması halinde sel felaketinin mutlaka orayı etkileyeceğini belirtti. 

"Charlie Brown" olarak adlandırılan bulutlar, "katil bulutlar" şeklinde nitelendiriliyor. Pilotları, bu bulutları çok riskli gördükleri için uzak durmaya dikkat ediyorlar. 

Yorumlar (0)