Fotoğrafçılar haksız rekabet mücadelesi veriyor

Fotoğrafçılar uzun zamandır cep telefonlarıyla rekabet halinde. Ancak son dönemde daha büyük bir rakip ortaya çıktı: Sosyal medya fotoğrafçıları.

YAŞAM 12.01.2020, 12:01
Fotoğrafçılar haksız rekabet mücadelesi veriyor

 Kayıt dışı çalışan fotoğrafçıların sektörde haksız rekabet yaratmasının yanında mutlu günlerini ölümsüzleştirmek isteyen insanları da mağdur ettiğini ifade eden fotoğrafçılar, “Vergi mükellefi işletmeden şaşmayın.” uyarısında bulundu.

Kayıt dışı fotoğrafçılara dikkat

Fotoğrafçılık sektöründe bu sorunları ortaya çıkaran süreç, sektörün, özellikle düğün çekimlerinde dış mekân seçeneklerini çoğaltmasıyla başladı. Çiftler sahilleri, tarihi mekânları, hatta tarlaları düğün fotoğrafları için stüdyo olarak seçti. Bu çekimlerin gerçekleştirilmesi için özel platolar da kuruldu. Sosyal medyada paylaşılan bu fotoğraflara rastlayan çiftler, kendi özel günleri için de aynı mecrada fotoğrafçı araştırmaya başladı. Meslek odasına kayıtlı olmamasına rağmen sosyal medyada kendilerini fotoğrafçı olarak tanıtan kişiler, para karşılığı dış mekân fotoğrafçılığı yapmaya başladı.
 
İstanbul Profesyonel Fotoğraf Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Dilek Camcı, kayıt dışı çalışmakta olan fotoğrafçılar nedeniyle pek çok çiftin mağdur olabileceğini ifade etti.

“Mutlu günümü karartma” adını verdikleri bir kamu spotu oluşturacaklarını ifade eden Camcı, “Çiftler sosyal medyadan fotoğrafçı bulurken mağdur olmamak için vergi mükellefi işletmeden şaşmasın.” uyarısında bulundu. İstanbul’da 2 bin 500’den fazla fotoğrafçı olduğunu belirten Camcı, “2-3 bin de kayıt dışı fotoğrafçı var.” dedi.

Stüdyolar zarar gördü

Kimlik fotoğraf çekimlerinin fotoğrafçılık sektörüne can suyu olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Fotoğrafçılık Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Özdemir de dış çekimlerin stüdyoları olumsuz yönde etkilediğini anlattı.

Teknikler de fiyatlar da uçtu

Evlenecek olan çiftler için düğün fotoğrafları mekân tanımaz duruma geldi. Çiftler, düğün fotoğrafları için artık stüdyolardansa park, sahil, fotoğraf platoları ve tarihi mekânları tercih ediyor. Sosyal medyada yer alan çok sayıda fotoğraf da çiftlerin ilgisini çekiyor. Fotoğraf çekimlerinin fiyatları 750 liradan başlayıp çekim yapılan ekipmana ve tekniğe göre 15 bin liraya kadar artıyor. Mekân ücreti, drone’la çekim, yurtdışı, şehir dışı konsept çekim türlerine göre fiyat değişiyor. İstanbul’daki çekim platolarının ücreti 300 liradan başlıyor.

Çağı yakalamış olmak çok önemli

Taksim Onur Fotoğrafçılık’tan Melda Kutlay ailesinden gelen bir meslek olan fotoğrafçılığı 35 senedir yaptığını söyledi. Eşinin de fotoğrafçı olduğunu ifade eden Kutlay, “Oğlum da bu alanda eğitim aldı. Kayıt dışı fotoğrafçılar yüzünden zor günler geçiriyoruz.” diyerek sektörün yaşadığı sorunu dile getirdi. Fındıkzade’de stüdyosu olan Serhat İlhanbey ise “1993’ten beri gelin-damat çekimi yapıyorum. Bu kadar kayıt dışı fotoğrafçılığın artma nedenlerinden biri de eski fotoğraf ustalarının kendisini yenileyememesi ve çağı yakalayamamasıdır. Oğlumun da bu mesleği sürdürmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Mesleğin geleceği yok”

1978 yılından bu yana sektörde yer alan Zümrüt Fotoğrafçılık’tan Erdoğan Yalvaç, “Fotoğrafçılar olarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Düğün fotoğrafçılığında etkilendik. Mağdur çiftler bize gelip kötü çekilmiş fotoğraflarını güzelleştirmemizi istiyor.” sözlerini kaydetti. Bağcılar Foto Anı’dan Önder Eriş ise “27 yıldır sektördeyim. Oğlumu mümkün olduğu kadar dükkândan uzak tutmaya çalışıyorum. Böyle giderse fotoğrafçılık çok geleceği olmayan bir iş.” ifadelerine yer verdi.

Çok sayıda şikâyet var

İnternet üzerinden şikâyet sitelerine fotoğraf çekimleriyle ilgili çok sayıda şikâyet geliyor. Anlaşılandan fazla ücret talep edilmesi, çekimlerin kaybolması, çekimlerin güzel olmaması, görüntülerin anlaşılandan geç teslim edilmesi gibi konularda internet üzerinden çok sayıda şikâyet bildiriliyor.

Yorumlar (0)