“Ankaray” anketi sonuçlandı

Başkent Ankara'da ulaşımda en çok tartışılan konuların neredeyse en başında gelen metrolardaki koltuk düzeni vatandaşa soruldu. Ankaray vagonlarındaki koltukların düzenine ilişkin yapılan anketten "sıralı olsun" çıktı.

YAŞAM 12.01.2020, 12:06
“Ankaray” anketi sonuçlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesapları ve internet sayfası üzerinden düzenlenen ankete Başkentliler büyük ilgi gösterdi.

“Ankaray’daki koltuklarımız sizce nasıl olsun?” sorusunun yöneltildiği anket süresince yolcuların uygulamalı olarak gözlemlemesi için A13 numaralı tren vagonunun yarısında ikili koltuk düzeni, yarısında da yeni sıralı koltuk düzeni oluşturdu.

Ankete katılan Ankaralıların yüzde 70,4’ü "sıralı koltuk düzeni", yüzde 29,6’sı ise "ikili koltuk düzeni" yönünde tercih yaptı.

Ankaray İşletmesi Tren Arıza ve Bakım Depo Atölyesinde, koltukların değiştirilmesi işlemine başlanırken, Anket sonucunu değerlendiren EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Atölyelerimizde, mevcut ikili koltukların yeni sıralı koltuklarla değişimini gerçekleştiriyoruz. Montaj çalışmalarını ise tren sefer saatlerinde herhangi bir aksama olmaması için en kısa süre içerisinde sağlayacağız” bilgisini paylaştı.

Sıralı koltuğun avantajları

Yeni sıralı koltuk düzenlemesiyle her bir vagondaki yolcu kapasitesi 240’dan 270’e çıkıyor. Başkent ulaşımının büyük bölümü sırtlayan metrolarda zaman zaman izdihama neden olan yoğunlukta sıralı koltuk düzeni kolaylık sağlıyor. Sıralı koltuk düzeninde iniş ve binişler daha kolay oluyor.

Sıralı koltuk düzeni ile kapı bölgelerinde oluşan yığılmaların önüne geçilebiliyor ve bavullu yolcular kadar engelli yolcuların iniş binişleri de kolaylaşıyor.

Sıralı koltuk düzenine eleştiriler

Sıralı koltuk düzeninin eleştirildiği yön ise insanların kapalı alanda sürekli birbirinin yüzüne bakıyor olması ve ayaktakilerin bel seviyesinin oturanların yüz seviyesine geliyor olması. Bu durumdan rahatsız olan Ankaralılar çareyi kulaklık takıp müzik dinlerken gözlerini kapatmakta ya da cep telefonu, kitap ve gazete ile oyalanmakta buluyor. Ankaralıların çok büyük bölümünün yol bitinceye kadar meşgul olmak için tercih ettiklerinin başında ise cep telefonları geliyor.

Yorumlar (1)
Mahmut 4 yıl önce
Otogaz sistemleri bile sıralı, tabi ki sıralı olmalıdır.