‘Farklılık olsun’ diye girdiği marangozluk mesleğinin ustası oldu

Rize’de iş ararken ‘farklılık olsun' diye mobilya fabrikasında marangoz olarak işe başlayan Meryem Baş, aradan geçen 9 yılın ardından mesleğini bir usta olarak yapmaya devam ediyor. Baş, kadın işi, erkek işi diye bir iş ayrımının olmadığından söz ederek ön yargıları kırmanın önemine dikkat çekiyor.

YAŞAM 18.04.2021, 11:19 19.04.2021, 12:32
‘Farklılık olsun’ diye girdiği marangozluk mesleğinin ustası oldu

Meryem Baş, Rize’de kendisine bir iş ararken 9 sene önce bir mobilya fabrikasına kadın eleman arandığı ilanını gördü.

Baş, farklı bir işle meşgul olayım diye başvurduğu işe kabul edilmesi sonrasında aradan geçen 9 yılda değme mobilya ustalarına taş çıkartacak bir ustalığa kavuştu.

“Bir farklılık olsun diye başladım”

Meryem Baş, başlangıçta bu işten korksa da mobilya işinin kendisine zor gelmediğini söyleyerek, “Mobilya fabrikasında panel bölümünde marangoz ustası olarak dokuz senedir çalışıyorum. Fabrika zaten evimizin yakınında yer alıyordu. Bayan eleman alınacağını duyurdular. Biz de öğrenince başvuru yapmak istedik. Kendim için de bir farklılık olmasını istedim. Öncesinde yapamam dedim ancak sonra işe alıştım ve şimdi ise rahat rahat işimi yapıyor. Çok da zor gelmiyor artık.” şeklinde konuştu.

“Fabrikada çalışmak aklımın ucundan bile geçmezdi”

Marangoz ustası Baş, ahşapla uğraşmanın ruhen kendisini rahatlattığını söyleyerek, “Bir mobilya fabrikasında çalışmak öncesinde aklımın herhangi bir köşesinde yoktu. İşe kabul edilip başladığımda ilk günlerde biraz bocaladım ancak daha sonra kolaylıkla yapabilmeye başladım. Ahşaplarla uğraşmak gerçekten çok güzel. 9 senedir bu işi yapıyorum.” dedi.

“Yadırgayanlara aldırmadan işimi yapıyorum”

Baş, erkeklerin daha yoğunlukta yaptığı işleri de kadınların zorlanmadan yapabileceklerini ve cesaretli olmaları gerektiğini söyleyerek, “Çevremden, ‘Hala sen orada mı çalışıyorsun? Neden erkek işi yapıyorsun?’ gibi soruları sıklıkla alıyordum. Bunlara cevaben ben de ‘Erkek işi diye bir şey yoktur. Eğer istersek aynı işi yapabiliriz.’ diyordum. Çalışma ortamım aşırı zor değil. Burada erkek arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Hepsiyle abi kardeş gibiyiz. Dışarıdan bir müşteri geldiğinde ‘burada kadın mı çalışıyor?’ deyip şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bazıları ise bu durumu yadırgıyor. Ancak onlara da aldırış etmeksizin işimi yapmayı sürdürüyorum.” dedi.

“İleride kendi dükkanımı açmak istiyorum”

Meryem Baş, çıraklık kurslarında eğitim aldığını ve hedefinde kendi dükkanını açmak olduğunu söyleyerek, “Teorik kursları sürdürüyorum. Lisede meslek lisesi mobilya bölümü okumak istiyorum. Ustalık belgem de var. Eğer imkanım olursa gelecek yıllarda kendi dükkanımı açmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)