Emekli doktor yılmadı, 89’unda fizik doktorasını tamamladı

Amerika’da yaşan emekli bir doktor hayali olan fizik eğitimi için 70 yaşında yola çıktı. 89 yaşında hayalini gerçeğe dönüştüren tıp profesörü Manfred Steiner sadece kendi ülkesine değil, gayretiyle tüm dünyaya örnek oldu.

YAŞAM 12.11.2021, 11:01 12.11.2021, 15:59
Emekli doktor yılmadı, 89’unda fizik doktorasını tamamladı

Amerika’nın Rhode Island eyaletinde yaşamını sürdüren oturan emekli doktor Manfred Steiner hayallerinden vazgeçmedi ve 89 yaşında fizik doktorasını başarıyla tamamladı.

Kariyeri başarılarla dolu

Viyana Üniversitesi’nden 1955 yılından mezun olarak diplomasını alan ve daha sonra Amerika’da yaşamaya başlayan Steiner, Tufts Üniversitesi’nde hematoloji eğitimi ardından da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde biyokimya eğitimi alarak tıp profesörü olmaya hak kazandı.

Kan ve kan hastalıkları dalında hatırı sayılır bir kariyeri olan doktor, 1985 ile 1994 yılları arasında tam 9 sene boyunca Providence şehrinde bulunan Brown Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nde Hemotoloji bölümünde de yöneticilik yaptı.

İlk adımı 70 yaşında attı

2000 yılında emekliliğe ayrılan ve hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıkan Steiner, 70 yaşında iken yine Brown Üniversitesi’nde fizik üzerine lisans dersleri görmeye başladı.

2007 yılında doktora programı için yeterli krediye ulaşan Steiner’in tez konusu iletken metallerdeki elektronların kuantum mekanik davranışlarını ve fermiyonların davranışların bozonlara dönüşme şartlarını araştırdı.

Aklından hiç çıkmadı

Fizik doktorasını uzun uğraşlar sonucunda almaya hak kazanan Steiner, gençlik hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.  En güzel gençlik yıllarını Viyana’da geçiren profesör, o yıllarda Max Planck ve Albert Einstein’in kitaplarını okumasının ardından fizikçi olmak istediğini, ancak 2.Dünya Savaşı’nın ardından ailesinin kendisini tıp eğitimine yönlendirdiğini ifade etti.

Ömrü boyunca fizikçi olma hayalini bir türlü aklından çıkaramadığını ifade eden Steiner, “En sonunda bunu başardım. Fizik eğitimimi tamamlamak hayatımın en sevindirici tarafıydı” şeklinde duygularını ifade etti.  

Yeni kariyeriyle ilgili olarak iş aramadığını belirten Steiner, 1960 yılında evlendiği 93 yaşındaki eşi Sheila ile bu sene 90.yaşına girecek.

Yorumlar (0)