Doğu Asya'nın incisi: Singapur

Az sayıda şehir devletinden biri olan ada ülke Singapur'u gezmeden önce bilinmesi gerekenler haberimizde...

YAŞAM 27.10.2019, 18:05 07.11.2019, 17:17
Doğu Asya'nın incisi: Singapur

2017 sayımlarına göre, nüfusu 5 milyon 612 bin olan ülkenin resmî adı Singapur Cumhuriyeti. Bu sayının çoğunluğunu Çin asıllı insanlar oluşturuyor. dünyada az bulunan şehir devletlerinden biri olan ada ülke Malay Yarımadası'nın güneyinin ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Ülkenin kuzeyinde Malezya'nın Johor eyaleti, güneyinde Endonezya'nın Riau Adaları bulunuyor.

Ülke tek bir şehirden oluşuyor (Şehir devlet)

Bayrağının renkleri ne anlama geliyor?

Kırmızı renk; evrensel kardeşliği,beyaz renk;saflık ve erdemi temsil ediyor. Hilal yükselişe geçen ve idealleri olan genç ulusu temsil ederken, 5 yıldız ülkenin; demokrasi, barış, ilerleme, adalet, eşitlik ideallerini temsil ediyor.

Kısa Tarihi

Singapur'un tarihi 11. yüzyıla dayanıyor. 14. yüzyılda Endonezya İmparatorluğu Prensi Parameswara'nın egemenliği altında olan ada ülkenin öneminin artışı bu döneme denk geliyor. Endonezya İmparatorluğu yönetiminde olan ada, bugün Endonezya vilayeti olan Açe'nin, özerklik döneminin akıncıları tarafından 1613 yılında yıkılmıştı.

1613 yılında yıkıldığı döneme kadar liman kenti olan Singapur'un yeniden liman kendine dönüşmesi 1819 yılında Kâşif Sir Thomas Stamford Raffles'ın bölgeye modern İngiliz limanı kurmasıyla, Singapur tekrar liman kenti haline geldi.

İngiliz sömürgesi olan liman kent, Hindistan-Çin ticaretinin merkezi ve Güney Asya'nın antrepo "gümrüklere gelen ticarî malların konulduğu ve korunduğu yer" merkezi haline gelmesiyle önemli bir liman haline geldi. Liman kenti haline gelen ada hızla multikültürel bir yapıya ulaştı ve nüfusu hızla arttı.

1824 yılında İngiltere ve Hollanda egemenliği arasında paylaşılan adanın himayesi daimi olarak İngiltere'nin eline geçti.

1869 yılında Osmanlı Devletinin Mısır Valisi Said Paşa zamanında açılan ve Fransız bir şirkete yaptırılan Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla, su yolları arttı ve bu durum da, Singapur'un hızla zenginleşmesine ve gelişmesine yol açtı. Doğu-Batı ticaretinin artan trafiğini kontrol edilebilmesi ve İngiliz sanayi devriminin neticesi olan buharlı gemilere yakıt aktarılabilmesi için adadaki liman genişletildi. Adanın genişlemesiyle, ticaretten en fazla kazanç sağlayan Çin, adaya binlerce işçi gönderdi.

19. yüzyılda Singapur'da kauçuk ve kalay madenleri geliştirildi ve Çinli tüccarlar aracılığıyla endüstrinin gelişmiş olduğu ülkelere ihraç edildi.

Singapur 1895 yılında, bağlı olduğu Malaya Fedarasyonu'ndan ayrıldı ve bağımsız Singapur'un temellerini attı.

II. Dünya Savaşı(1942-1945) süresince İngilizlerin yardımının kesilmesiyle, Singapur, Japon İmparatorluğu işgaline uğradı ve adı Shōnan-tō "Güney adasının ışığı" olarak değiştirildi ve Japonya'nın Büyük Doğu Asya Ortak Refahı Alanı'na dahil edildi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra İngiliz yönetimine girdi. 1946 yılında Singapur, Malezya'dan bağımsız bir ülke oldu ancak tam bağımsızlığını alamadı. O dönemden 1963 yılına kadar Britanya Kraliyet Kolonisi'ne dâhil olan Singapur, kendi başına varlığını sürdüremeyeceği düşünülerek Malezya Fedarasyonu'na katılması sağlandı.

Malezya Fedarasyonu döneminde Singapur; Malezya kaynaklı sosyal huzursuzluğu,  iktidardaki Singapur Halk Hareketi Partisi ve Malezya İttifak Partisi arasındaki uyuşmazlık ile Singapur 9 Ağustos 1965 yılında tam bağımsız cumhuriyet statüsünü kazandı.

İklim

Singapur, tropikal iklim kuşağına dahil bir ülke, Ekvator bölgesinde olduğundan dolayı çoğunlukla muson yağmuru yağar. Yaz aylarında aşırı sıcak olan ülkenin en çok yağış aldığıdönem ekim-mayıs ayları arasında kendini gösteriyor. Sıcaklık 23-26 santigrat derece ile 31-34 santigrat derece arasında değişkenlik gösterir. Singapur'da, sıcaklık ve nem oranı da her dönem yüksek.

Bitki örtüsü

622 kilometre kare yüzölçümü olan şehir devlet Singapur, tropikal bir iklime sahiptir. Etrafı Hint Okyanusu suları ile çevrili olan ada devlet, inşaat ve yapılaşma nedeniyle tropikal ormanlarının yüzde 85'i yok etti.

Yaban Hayatı

Misk kedisi

Uçan Lemur

Elstertoko

Sarı samur

Timsah

Deniz kaplumbağası

Yunus

Johor Boğazı

Singapur Boğazı

Orchard Sokağı (Orchard Street)

Ülkenin merkezi olarak tanımlanabilecek "Orchard Sokağı" ülkenin çoğu alışveriş merkezinin olduğu nokta.

Küçük Hindistan (Little India)

Sensota Adası (Sensota Island)

Malay dilinde sakinlik ve sükûnet manasında olan Sentosa merkeze uzak bir adacık.

Çin köyü (Chinatown)

Mutfağı

Türkiye'ye uzaklığı

Türkiye ile Singapur arası karayolu mesafesi 11342 kilometre, hava yolu mesafesi yaklaşık 8033 kilometredir Bu mesafe karayoluyla tahminen 6 gün 3 saat, uçakla 11 saat 16 dakika sürüyor.

Türkiye'den gitmek için vize gerekiyor mu?
Türkler, turistik ziyaretlerinde 30 güne kadar vizesiz bulunabiliyor. Daha fazla süreyle ülkede kalabilmek için, Singapur makamlarına başvurup oturma izni alınması gerekiyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)