Deniz aygırı Freya'nın öldürülmesi, çevrecileri ayağa kaldırdı!

Norveç'teki Oslo Fiyordu'nda deniz aygırı Freya'nın, insanlar için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle öldürülmesi, hayvan severler ve çevrecilerin tepkisini çekti. Ülkede deniz aygırının heykelini dikmek için bağış kampanyası başlatıldı.

YAŞAM 17.08.2022, 08:32 17.08.2022, 09:45
Deniz aygırı Freya'nın öldürülmesi, çevrecileri ayağa kaldırdı!

Norveç'te deniz aygırı Freya'nın öldürülmesi hayvan severleri ve çevrecileri ayağa kaldırdı. Çevreciler, deniz aygırının durdurulması gerektiği uyarısından yalnızca 3 gün sonra çıkan öldürme kararının, gereksiz ve acele olduğunu aktardı.

İddiaya göre binden fazla üyesi olan "Deniz aygırı Freya – O şimdi nerede?" isimli Facebook sayfası, pazar gününden beri üzücü yorumlar ve taziyelerle gündeme geliyor. 

Hayvan severler ve çevreciler tepkili!

Oslo'da çocuk tiyatrosu işleten Trine Tandberg, Freya ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyerek, "Freya kimseye hiçbir şey yapmadı. Hepimizi kızdıran şey bu." sözlerini kullandı.

Norveç'te Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nda bir deniz biyoloğu olarak görev alan Fredrik Myhre de "Öldürme kararının alınma hızına hayran kaldım." sözleriyle tepkisini gösterdi.

Uzmanlar deniz aygırının, bu şekilde hayatının sona ermesine inanamadıklarını ifade etti.

Deniz memelilerini kurtarma birliği British Divers Marine Life Rescue Direktörü Bay Jarvis, bu tarz vahşi hayvanların insanlar için teşkil ettiği tehdidi kabul ederken Freya'yı öldürmek için bu durumun yeterli bir neden olmadığını belirtti.

Freya'nın heykeli için bağış kampanyası başltıldı

Öte yandan Norveç'te deniz aygırının heykelini dikmek için bağış kampanyası başlatıldı.

Çevrimiçi kampanyayı düzenleyenler, Freya'nın vurulmasının, Norveç'te ve Oslo'da vahşi hayvanlara yaşam olanağı sağlanamadığına ilişkin güçlü ve olumsuz bir etki yarattığını söyledi.

Grubun online grubunda yapılan paylaşımda "Sembol Freya'nın heykelini yaparak, kendimize ve gelecek kuşağa, 'ayak altındayken' doğal hayatı öldürmemiz ya da ortadan kaldırmamız gerekmediğini ve kaldıramayacağımızı her zaman hatırlatacağız." şeklinde konuştu. 

Salı günü itibarıyla söz konusu grup, kampanya kapsamında 16 bin 143 dolar topladı. Organizatörler, heykel için lazım olan bağışı parayı Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na aktaracak.

Ne olmuştu?

Norveç'teki Oslo Fiyordu'nda, risk oluşturduğu iddiasıyla Freya isimli dev deniz aygırı 14 Ağustos'ta uyutulmuştu.

Norveç Balıkçılık Direktörlüğünden gelen yazılı açıklamada, değerlendirmeler sonucunda insanlara risk oluşturduğu gerekçesiyle 600 kg ağırlığındaki dişi deniz aygırı Freya'nın yaşamına son verildiği bildirilmişti.

Açıklamada, "Geçen hafta gerçekleştirilen gözlemlerde, deniz aygırının zararlı olduğuna ve mesafenin korunmasına ilişkin uyarıların göz ardı edildiği tespit edildi. İnsanlara potansiyel riski fazlaydı." sözleri kullanıldı.

Yorumlar (0)