Çoban köpekleri kurdu böyle parçaladı!

Eskişehir'de koyun sürüsüne saldıran kurt, çoban köpekleri tarafından telef edildi. Köpeklerin kurdu öldürme anı ise böyle kaydedildi.

YAŞAM 27.03.2020, 14:12 27.03.2020, 15:10

Eskişehir’de koyun sürüsüne saldıran bir kurdun sürüyü koruyan çoban köpekleri tarafından öldürülme anı, çoban tarafından saniye saniye kaydedildi.

Zorlu doğa şartlarından dolayı yiyecek bulmakta zorlanan kurtlar, Eskişehir’in Keskin Mahallesine inerek, otlanan koyun sürüsüne saldırdı.

Öğle saatlerinden koyunlara sürü hâlinde saldıran kurtları Akbaş, Kangal ve Kupay cinsi köpekler geri püskürttü.

Bir tek koyunun bile telef olmasına izin vermeyen çoban köpekleri, kurt sürüsünü yöneten ve saldırıda hep önde olan kurdu öldürdü.

Yaklaşık 45 dakika kurtlarla boğuşan köpekler, koyun sürüsünü korumayı başardı.

Köpeklerin kurtlar ile amansız mücadeleleri ise çobanın cep telefonuna saniye saniye yansıdı.

“Kurt ve ayı gibi çok fazla yırtıcı hayvan var”

Kurtların saldırdığı koyun sürüsü ile, kurtların saldırısını püskürten ve bir kurdu öldüren çoban köpeklerinin sahibi Ali Armağan, koyunları yırtıcı hayvanlardan korumak için 3 farklı cins köpek barındırdıklarını söyledi.

Ali Armağan olay gününe ilişkin şunları anlattı:

“Yaza doğru geceleri kırda yatıyoruz. Akşam saat 5’de çıkıp sabah 9’da koyunlarımız ile geri geliyoruz. Çevrede kurt, ayı gibi yırtıcı hayvanlar var. Bu yüzden sürümüzü korumak için birkaç çeşit köpek kullanıyoruz. İzci olarak eski Osmanlı köpeklerinden Kupay cinsini kullanıyoruz. Onlar koku almada çok hassastırlar. Akbaşları seri ve hızlı oldukları için kullanıyoruz. Kangalları da güçlü oldukları için kullanıyoruz. Toplam 10 köpeğimiz var.”

“Malımız da canımız da köpeklerimize emanet”

Köpeklerinin kurtlarla mücadelede en güçlü silahları olduğunu vurgulayan Ali Armağan, bu sene 1, geçen yıl da 2 kurt öldürdüklerini belirtti.

Ali Armağan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kurtlar bu mevkide pek yiyecek bulamıyorlar. Mecbur çiftlik hayvanlarına saldırıyorlar. Bunun için çok güzel taktikler de geliştirmişler. Mesela erkek kurt gelip köpekleri oyalarken dişi kurt geride kalan hayvanlara saldırıyor. Ayrıca kurtlar çok zekidirler. Bu şekilde birkaç kez geldiklerinde öncelikle köpeklerimiz kokularını alıyorlar. Ardından diğer köpeklerimiz peşlerine düşüp yakalıyorlar. Köpeklerimiz geçen yıl 2 kurt öldürdüler. Geçtiğimiz günlerde de yine koyun sürümüze gelen kurtlardan 1 tanesini köpeklerimiz öldürdüler. Malımız, canımız şu anda köpeklerimize emanet. Burada, dağın başında onlara emanet yaşıyoruz.”

Yorumlar (0)