Çiftçiler, otlarını karlı dağlardan kaydırıyorlar!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlar, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları, karlar üstünde randalarla indiriyorlar.

YAŞAM 03.03.2021, 17:31
Çiftçiler, otlarını karlı dağlardan kaydırıyorlar!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karabağ köyünde yaşayan köy sakinleri, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları brandalarla indirmeye devam ediyor. Vatandaşlar, hayvanları için yazın biçtikleri otları dağda istifliyorlar. Kışın ise otlar, köye indirilmek için yoğun bir çabayla uğraşılıyor.

Bir gelenek yaşatılıyor

Köylüler geçimlerini yıllarca hayvancılıktan sağlarken, yaz aylarında ise biçtikleri otları, kış ayında branda ile zorlu kış şartlarında hayvanlarına götürmek için çaba sarf ediyorlar. Daha önce büyüklerinden bu şekilde gördüklerini belirten köylüler, bir bakıma bir geleneği yaşatmaya çalışıyorlar.

Otlar, branda yoluyla dağda kaydırılıyor

Daha önceki yıllarda otları kızak yoluyla indiren köylüler, sert kayalara çarpma tehlikesi oluşturduğunu gördükten sonra branda yoluyla otları kaydırdıklarını belirtiyorlar. Sabahları namaz saatinde kalkan köylüler, 5 kilometre uzaklıktaki dağa tırmanıyorlar. Otların olduğu yere gelen köylüler, branda yoluyla otları köye doğru kaydırıyorlar. Ayrıca otları köye indirirken, istifleyerek günde 2 kez de hayvanları yemliyorlar.

Yorumlar (0)