Binbir zahmetle üretilen defne yağı, geçim kaynağı oldu

Hatay’da, kendiliğinden doğada yetişen defne ağaçlarının meyvelerinin kaynatılarak büyük bir zahmetle üretilen defneyağı, pazar problemi çekmeden litresi 100-120 TL arasında fiyata satılıyor.  

YAŞAM 08.11.2021, 17:04
Binbir zahmetle üretilen defne yağı, geçim kaynağı oldu

Defne, Yayladağı ve Samandağ  ilçelerinde bulunan dağlık arazilerde yetişen defne ağaçlarının elle ya da çırpma toplanan meyveleri kazanlarda kaynatılıyor. Sabun yapımının haricinde kozmetik üretiminde de tercih edilen defne yağı, büyük bir emek verilerek elde ediliyor. 

“Üretimde düşüş var, bu da fiyatlara yansıyor”

Samandağ’a bağlı Kapısuyu Mahallesi'nde defne yağı çıkarmakla uğraşan Ahmet Balcı, "Defne yağı yapma çalışmalarında ilk başta defne tanesini koyuyoruz ardından ölçülü bir biçimde suyunu ilave ediyoruz ve gece saatlerinde kazanın altını yakarak kaynamaya bırakıyoruz. Sabah saatlerinde kazanın içinde bulunan meyveleri ezerek yağını alıyoruz" şeklinde konuştu.

Defne yaprağının tohumundan ve çalısından yararlanıldığını dile getiren Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, "Defne yağı, tıbbi aromatik bitki amacıyla kullanılmakta ve zeytinyağı ile defne yağının birleşimiyle defne sabunu elde edilmektedir. Defne yağını Avrupa, çok iyi bir biçimde işleyip kullanıyor. Tabii biz üretiyoruz oraya yolluyoruz fakat onlar, bundan daha çok faydalanıyor. Ekonomik anlamda da iyi bir şekilde kullanıyorlar defne yağını. Hatay olarak biz de ekonomik açıdan, bu defne yağı ve defne yapraklarından iyi bir şekilde faydalanmalıyız. Bu yıl, defne yağının litresinin 100-120 TL arasında satılacağı öngörülüyor. Tabii bu biraz da arz talep meselesi. Bu yıl defne tohumunun üretiminde düşüş yaşandı. Bu sebeple fiyatlara yansıması da oldukça yüksek" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)