Binaenaleyh ne demek?

Özellikle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından sık sık kullanılan ‘binaenaleyh’ kelimesi günümüzde hala merakla araştırılıyor. Peki, Türk Dil Kurumu’na göre binaenaleyh ne demek? Binaenaleyh kelimesi ne anlama geliyor? İşte detaylar…

YAŞAM 24.09.2022, 11:53 26.09.2022, 10:13
Binaenaleyh ne demek?

Siyasi hayatı boyunca binaenaleyh kelimesini defalarca kez kullanarak adeta bu kelimeyle özdeşleşen Süleyman Demirel’in “Binaenaleyh, şapkayı kaptırmam” sözü hala hafızalardaki yerini koruyor. Özellikle genç nesil tarafından pek bilinmeyen bu kelimenin anlamı hala birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, binaenaleyh ne demek? Binaenaleyh kelimesi nasıl kullanılır? 

Binaenaleyh kelimesi Türkçe mi?

Binaenaleyh, Arapça kökenli bir kelimedir. 1980’lerin öncesinde daha sık kullanılmasına karşın, günümüzde hemen hemen hiç duyulmamaktadır. Bu kelime, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile adeta özdeşleşmiş bir kelime olarak dikkat çekmektedir. Demirel tarafından sık sık kullanılan binaenaleyh kelimesi, Türkçede yerleşik olarak bulunan ve kullanılabilen bir sözcüktür. 

TDK’ya göre binaenaleyh ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre binaenaleyh kelimesi, “Bundan dolayı, bundan ötürü, bunun için, bunun üzerine” gibi tanımlamalar yerine kullanılır. Bu kapsamda Süleyman Demirel’in söylemiş olduğu “Binaenaleyh, şapkayı kaptırmam” sözü, “Bundan dolayı şapkayı kaptırmam” olarak dönüştürülebilir. 40 yıl öncesine kadar daha sık kullanılan bu sözcük, günümüzde neredeyse hiç tercih edilmemektedir. 

Yorumlar (0)