'Kaşıkçı Elması' nedir? 'Kaşıkçı Elması' nerede?

Kaşıkçı Elması dünyadaki en değerli 22 elmastan bir tanesidir. Peki, 'Kaşıkçı Elması nerede?, Kaşıkçı Elması'nın hikayesi nedir?, Kaşıkçı Elması'nın değeri ne kadar?' İşte detaylar...

KÜLTÜR-SANAT 24.09.2022, 12:13 26.09.2022, 10:13
'Kaşıkçı Elması' nedir? 'Kaşıkçı Elması' nerede?

'Kaşıkçı Elması' 89 karattır, 49 adet çift sıra halinde iri pırlantayla çevresi süslenmiştir. 'Kaşıkçı Elması'nın Osmanlı hazinesine nasıl girdiği şu an için bilinmemektedir. 'Kaşıkçı Elması'nın adını nereden aldığı ile ilgili farklı bilgiler yer almaktadır. Bazı görüşlere göre adını, kesiminden ve kaşığa benzediğinden aldığı tahmin edilmektedir. 'Kaşıkçı Elması'nın Osmanlı'ya nasıl geldiğine ilişkin farklı farklı hikayeler bulunmaktadır. Peki 'Kaşıkçı Elması nerede?, Kaşıkçı Elması'nın hikayesi nedir?, Kaşıkçı Elması'nın değeri ne kadar?' İşte detaylar...

Kaşıkçı Elması'nın hikâyesi nedir?

İddiaya göre Kaşıkçı Elması, İstanbul'da bir kâğıt toplayıcısı tarafından 17. yüzyılın sonlarında çöplükte bulunmuştur. Elmasın, ismini, aynı zamanda kaşıkçı olan bu şahıstan aldığı iddia edilmektedir. İddiaya göre kaşıkçı, söz konusu elması değerinin çok altında bir fiyata kuyumcuya satar. Kuyumcubaşı tarafından kuyumcuda değerli bir taş olduğu söylentisi yayılır. Kuyumcubaşı, bir kese altın karşılığında elması satın alır. Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed tarafından bu olayların duyulmasından sonra taş Osmanlı hazinesine girer.

Elmasın Osmanlı hazinesine girmesine ilişkin bir diğer söylenti ise bu elmasın, Napolyon'un annesinden satın alındığıdır.

Pigot adlı bir Fransız subayı, 1774 yılında bu elması Hindistan'dan alarak ülkesine götürür. Kısa süre sonra elması, Napolyon'un annesi alır. Uzun bir süre boyunca Napolyon'un annesinde kalan elmas, Napolyon'un sürgüne gönderilmesinin ardından annesi tarafından satılığa çıkarılır. Elması, o esnada Fransa'daki Tepedelenli Ali Paşa'nın bir adamı alır ve elması Paşa'ya getirir. II. Mahmut zamanında Tepedelenli Ali Paşa, devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür. Tepedelenli Ali Paşa'nın bütün mal varlığına el koyulur. "Kaşıkçı Elması" bu şekilde hazineye girer.

Kaşıkçı Elması nerede?

Kaşıkçı Elması, şu an Topkapı Sarayı Müzesi Dış Hazine Bölümü'nde sergilenmektedir.

Yorumlar (0)