Bilim Kurulu uyardı: O gece çıkanlar 14 gün evde kalsın!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği akşam dışarı çıkarak bakkal ve fırınlara akın eden vatandaşların 14 gün evde izole olmaları ve ev içindeki ortak alanlarda maske takmaları gerektiği konusunda uyardı. 

YAŞAM 12.04.2020, 08:45
Bilim Kurulu uyardı: O gece çıkanlar 14 gün evde kalsın!

Türkiye'de 10 Nisan Cuma akşamı ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle halk, paniğe kapılarak bakkal, manav ve benzin istasyonlarına akın etti. Vatandaşların kalabalık ortamlara girerek sosyal mesafe kuralına uymamaları tepki çekti.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, o akşam dışarı çıkan herkesin 14 gün evde kalması gerektiği konusunda uyardı. 

"Lütfen 14 gün evde izole kalalım"

Prof. Dr. Ateş Kara, "Eşimiz, dostumuz, çok farklı nedenlerle dışarı çıktı, bu virüsün yayılımına neden olabilir. Dün akşam dışarı çıktıysak lütfen 14 gün evde izole kalalım, bir metreye dikkat edelim, ortak alanlarda ev içinde de maske takalım. Bebeğine bez almak için, çocuğuna süt almak için ya da ertesi sabah ekmek temin edebileceğinden emin olmadığı için çıktıysak bile, günlerdir evlerinde olan büyüklerimiz için 14 gün evde sosyal mesafeye ve kurallara dikkat edelim." ifadelerini kullandı.

"Ateş, öksürük ve nefes darlığı bulgularını gördüklerinde 184’ü arasınlar"

Prof. Dr. Levent Yamanel, vatandaşların daha duyarlı olması ve kalabalık oluşturmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Maske takmalı, yakın temastan kaçınmalılar. Bunlar hayati konular. Kalabalıklara önlemsiz çıkanlar bundan sonraki 14 gün boyunca aile bireyleri ve diğer kişilerle mesafelerine daha dikkat etmeli, mümkün olduğunca kalabalıklara çıkmamaya gayret etmeli ve kendilerinde ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi bulguları gördüklerinde mutlaka 184’ü aramaları uygun olacaktır." diye konuştu. 

"İnsanların bir araya gelmeleri hastalık yükünün artması anlamına gelir"

Prof. Dr. İlhami Çelik, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği akşam yaşananların riskli olduğunu vurgulayarak, "Biz sosyal mesafe için o kadar uğraşırken insanların bir araya gelmeleri hastalık yükünün artması anlamına gelir. Bu kişiler 14 gün kendilerini mutlaka izlesinler. Asıl sıkıntı semptom vermeyenler. Onlar hem rahat davranıyor hem de daha kolay bulaştırıyor. Bu bizim en büyük derdimiz. Çünkü hasta olan hastaneye geliyor onları izole ediyoruz. Ya diğerleri?" dedi. 

"Bu dönemde evde kalmak, hayatta kalmaktır"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini ve ülkede kimsenin aç kalmayacağını söyleyerek, "Fırın, market önlerinde toplaşma çok riskli. Eve ekmek götüreyim derken, virüs de götürebilirsiniz. Zaruri durum ve ihtiyaçlar için yardım istesinler. Bu dönemde evde kalmak, hayatta kalmaktır. Sokaklar güvenli değil. Havalar ısındı, evde kalmak zor gelebilir, ama aydınlık günlere daha erken kavuşmak için evde kalmamız gerekiyor. Önümüzdeki bir iki haftalık dönem çok önemli. Son 4-5 gündür verilerimiz eskiye göre çok daha umut verici. Ulusça dişimizi sıkalım, sabırlı olalım, panik yapmayalım. Bu zor günleri hep birlikte mücadele ederek en az bedel ödeyerek atlatacağız inşallah." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)