Bajau kabilesi: suyun içinde yaşayan "deniz çingeneleri"

Bajau halkı uzun zamandır Güneydoğu Asya'nın sularında yaşıyorlar ve dünyada onlara benzeyen başka kimse yok.

YAŞAM 25.10.2019, 10:30
Bajau kabilesi: suyun içinde yaşayan "deniz çingeneleri"

"Deniz çingeneleri"

Güneydoğu Asya'nın sularında teknelerde ve tam olarak vatan denilemeyecek denizlerde yaşıyorlar. Zaman ve yaş mefhumu gerçekten yok denecek az- bunları gösterecek saat, doğum günü ve takvim gibi şeyleri yok. Ve onlar, denizde yaşayabilmeleri için bizlerden farklı iç organları ve yetenekler geliştirdiler. Onlar “deniz çingeneleri” olarak adlandırılan Bajau halkı ve dünyada geriye kalan bütün insanlardan farklılar. 

Bajau halkının kökeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak hikayelerini takip edebilecek kadar bilgimiz var. Malay kökenli etnik bir grup olan Bajau halkı, neredeyse yüzyıllardır sadece suyun üzerinde yaşıyorlar. Tarihte diğer "deniz göçebesi" grupları var olmasına rağmen, Bajua bugün hala var olan son denizci halkı olabilirler. Güneydoğu Asya'da, Filipinler'in güneybatısındaki sularda yaşıyorlar.. Göçmen halk, resmi anlamda komşu ülkelere hiçbir yerden bağlı kalmamakla beraber aslında hiçbir yere bağlı değiller. Resmi bir devlet kaydı ya da yazılı bir tarihçeleri fazla olmasa da, Bajau halkının hikayesi, sözlü tarihin nesilden nesile aktarıldığı kendi özgün folklor ve geleneklerine dayanıyor.

Zehirli ok attılar ama hayatta kaldı

Biz bu hikayeyi aslında adı Bajau olan bir adamın hikayesinden öğreniyoruz. Çok kalıplı bir adam olduğu için halkı onu suya kadar takip ederdi, çünkü vücut kütlesi, suyun taşmasını sağlayacak kadar yer değiştirip  insanların balık toplamasını kolaylaştırırdı. Sonunda, halkı, onu balıkların toplanmasına yardım etmesi için çağırmaya geldiler. Komşu kabileler, halkına verdiği avantajı kıskandıkları için Bajau'ya zehir ok atarak onu öldürmeye karar verdiler. Fakat hayatta kaldı ve bu sayede Bajau halkı yaşadı.

Yüzen evlerde yaşıyorlar

Yaşamlarını öncelikle balık avından uzaklaştıran Bajau halkı, lepa olarak bilinen yüzen evlerde yaşıyorlar. Öncelikle Endonezya, Malezya ve Filipinler'deki sularda yaşayan halk, sadece fırtınalar sırasında sığınmak için ya da ticaret yapmak için karaya çıkarlar. Sadece teknelerde değil, su üstündeki tahta kirişler üzerine inşa edilmiş küçük evlerde de yaşıyorlar..
Bajau halkı suya çok sık ve erken maruz kaldığından, bulunması zor bir okyanus ustalığı geliştirdiler. Çocuklar küçük yaşta yüzmeyi, balık tutmayı ve avlanmayı öğreniyorlar.

Hepsi birer uzman dalgıç

Sonuç olarak, Bajau’nun çoğu aslında uzman serbest dalgıçlar yani 230 fitin üzerindeki derinliklere dalabilirler, 60 fit su altında birkaç dakika su altında kalabilirler ve genellikle günde beş saat su altında geçirebilirler. Aslında, onları diğer insanlardan bilimsel olarak farklı kılacak şekilde geliştikleri için hala suda yaşayabiliyorlar. 2018'de Cell dergisinde yayınlanan araştırmalarda, Bajau halkının komşu bölgelerin ortalama insanından yüzde 50 daha büyük bir dalağı olduğu belirtildi.

Bugün, giderek daha fazla Bajua insanı karada yaşamaya başladı. Bazı nedenlerden ötürü, mevcut kuşağın, kendilerini sudan uzak tutan en son nesil olması mümkün. 

Yorumlar (0)