Arkeolog çiftin bebeği, Hasankeyf kazı alanında büyüyor

Batman’da arkeolog olarak çalışan Tülay-Metin Ağrak çiftinin 9 aylık olan bebekleri Sarya, Hasankeyf kazı bölgesinde annesiyle birlikte mesai yapıyor. Kısa zamanda ekibin aranılan kişisi olan sevimli bebek herkesin neşe kaynağı olarak gösteriliyor

YAŞAM 12.10.2021, 10:51 12.10.2021, 17:42
Arkeolog çiftin bebeği, Hasankeyf kazı alanında büyüyor

Batman’da yürütülen kazı çalışmaları çerçevesinde 12 bin yıllık efsanevi tarihi ve Orta Çağ’dan bugüne uzanan bir yerleşim yeri olan Hasankeyf Kalesi’ndeki arkeolojik kazıların bugünlerde minik bir misafiri var.

Batman Müzesi’nde çalışmakta olan ve tarihi Hasankeyf kazı alanında görev yapan Tülay Ağrak, 2021 yılının ilk aylarında doğan ve Sarya adını verdiği bebeğinin bakımını işte burada yapıyor. Çocuğuyla yakından ilgilenmek için onu 7 aylık olduğundan beri haftada 2 ya da 3 gün kazı alanına getirmeye başlayan anne, bu duruma hem kızının hem de iş arkadaşlarının çok çabuk adapte olduğunu söyledi.

Sarya'nın babası olan arkeolog Metin Ağrak da kazı alanının hemen ilerisinde bulunan Hasankeyf Müzesi'nde çalışıyor. Çiftin kazı alanında büyütmeye çalıştığı Sarya, pozitif kişiliği ve moral kaynağı olmasıyla ekibin de en küçük üyesi olmayı başardı.

"Kazı malzemelerine ilgi duyuyor"

Tülay Ünlü Ağrak, eşi Metin Ağrak ile Adana Müzesi'nde çalışırken tanıştıklarını ve evlendikten sonra Batman’a kalıcı olarak yerleştiklerini anlattı. Kazı bölgesinde kazılara katılmaya başladıkça arkeolojinin kendisi için uygun meslek olduğuna karar verdiğini söyleyen genç kadın mesleğini çok sevdiğini ve Sarya’nın da dünyaya gelmesiyle ilk başlarda kazı alanlarına bebekle gidip gidemeyeceği konusunda endişe yaşadığını aktardı.

 Tülay Ağrak, Hasankeyf kazısının başlayacağını öğrendiğinde önce çok heyecanlandığını ancak “bebekle kazı alanında nasıl çalışırım?, Ona uygun konforu sağlayabilir miyim?” diye düşündüğünden bahsetti. Ardından da eşiyle bir süre denemeye karar verdiklerini anlattı. Ekibin Sarya’ya hem kazı evinde hem de alanda büyük kolaylıklar sağladığını vurgulayan Tülay Ağrak, kızının çok sosyal bir bebek olduğunu ve oyuncaklardan çok kazı malzemeleri ile oynamak istediğini söyledi. 

“Herkesin gözü onu arıyor”

Sarya’nın babası arkeolog Metin Ağrak da bebekleri doğduktan sonra kazı alanında çalışma ile ilgili endişeler yaşasalar da, ekibin desteği ile bütün zorlukları aştıklarını kaydetti.  "Sahada ekipten beklediğimizden çok daha fazla ilgi gördük. Kazı Başkanı da hep bizi destekledi" diyen Ağrak, kendisinin Hasankeyf Müzesi'nde görevli olmasını nedeniyle evinin de bu bölgeye çok yakın olmasının Sarya'nın bakımını kolaylaştırdığını ifade etti.

Hasankeyf Kazı Başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. Zekai Erdal ise ebeveynleri arkeolog olan bir bebeğin sürekli alanda bulunmasının kazı çalışmalarına ayrı bir heyecan getirdiğine dikkati çekti. Ayrıca o gelmediğinde de gözlerinin sürekli Sarya’yı aradığını belirtti.

Yorumlar (0)