Ardahan'daki Atatürk'ün silüeti koruma altında

Ardahan'ın Damal ilçesinde doğa olayı olarak meydana gelen Atatürk silüetinin bulunduğu arazi "Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil edildi.

YAŞAM 18.11.2019, 15:43
Ardahan'daki Atatürk'ün silüeti koruma altında

Damal Belediye Başkanı Erin Önal alınan kararın önemine vurgu yaparak Ardahan'ın en önemli doğal güzelliklerinden birinin, Damal ilçesinde dağlara yansıyan Atatürk'ün silüeti olduğunu ifade etti.

1954'te ilk olarak Yukarı Gündeş köyünde çoban olan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edilen silüetin fotoğraflarını ise gazeteci Erdoğan Kumru çekip 1975 yılında Genel Kurmay Başkanlığına gönderdi. Her yıl 15 Haziran - 15 Temmuz arasında Damal ilçesine bağlı Ata mahallesinde bulunan Karadağ yamaçlarında gerçekleşen bu olayın doğa harikası olduğunu söyleyen Damal Belediye Başkanı Erin Önal, dağın bir tarafının gölgesi güneşin batışı ile diğer tarafına yansıdığını ve tamamen doğal olarak Atatürk'ün silüeti oluştuğunu aktardı.

Damal Belediye Başkanı Erin Önal, silüetin oluşması ile birlikte Damal ilçesinde 1996 senesinden beri her yıl Temmuz ayında "Atatürk'ün izinde ve gölgesinde Damal şenlikleri" düzenlendiğini söyledi. 

Ayrıca, her yıl ulusal ve yerel basında giderek ilgi gören şenliklerin bölgeye olan turizm katkısı da büyük. Bu sebeple bölgeye insanların silüeti rahatça izlemesi için 1000 kişilik bir amfi tiyatro alanı oluşturuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tabiat varlıkları koruma kurulu, 23 Ekim 2019 tarihinde almış olduğu karar ile birlikte Ardahan'ın Damal ilçesinde görülen Atatürk silüeti olan bölgeyi doğal sit alanı olarak belirlemişti.

Atatürk silüeti, özellikle haziranda başlayarak temmuz sonuna kadar havanın açık olduğu günlerde 17.50 - 18.10 saatleri arasında görülebiliyor.

Yorumlar (0)